luni, 18 mai 2009

Enel si Eni vand 51% din SeverEnergia catre Gazprom

» Enel si Eni au semnat un acord pentru vanzarea a 51% din SeverEnergia catre Gazprom pentru aproximativ 1,5 miliarde de dolari americani. Compania ruso-italiana a planificat inceperea productiei de gaze, in vestul Siberiei, pana in iunie 2011. Analistii economici considera ca prin aceasta tranzactie rusii incearca sa mentina un control strict asupra resurselor energetice pastrand in acelasi timp si o participare investitionala din partea unor companii straine.

Acordul dintre ENEL si ENI cu OAO Gazprom, cea mai mare companie de export a gazului natural, pentru vanzarea a 51% din SeverEnergia a fost semnat la Soci, la sfarsitul saptamanii trecute. Gazprom va plati pentru pachetul achizitionat 1,5 miliarde de dolari americani. Incepand din 2013, SeverEnergia are ca obiectiv producerea a cel putin 150.000 barili echivalent petrol pe zi.
SeverEnergia, un parteneriat format de Eni si Enel, cele mai mari companii de energie si petrol italiene care detin titluri energetice ale Rusiei, includea in totalitate companiile Arcticgaz, Urengoil si Neftegaztechnologia, care, la randul lor, detin licente pentru explorarea si productia de hidrocarburi ce acopera rezerve de gaze si petrol estimate la un total de 5 miliarde BOE (barili echivalent petrol). Dupa ce tranzactia va fi finalizata, cota Enel in actiunile detinute la SeverEnergia se va reduce de la 40 la 19,6%, in timp ce cota Eni se va reduce de la 60 la 29,4%.

Gazprom a mai decis luna trecuta sa cumpere de la Eni, 20% din actiunile detinute la compania petroliera Gazprom Neft, pentru 4,2 miliarde dolari. Eni a castigat licitatia in aprilie 2007 pentru actiuni ale Gazprom Neft, parte a unei achizitii (4,5 miliarde dolari) de zone de campuri de gaze din Siberia, in parteneriat cu Enel SpA, ca urmare a falimentului companiei OAO Yukos Oil. Eni a dat Gazprom-ului dreptul de a-si rascumpara titlurile emise la pretul de 3,7 miliarde de dolari, plus costurile tranzactiei, la orice moment in decursul celor doi ani, perioada stabilita prin acordul initial.
"Acordul pe care l-am incheiat marcheaza un pas inainte important in strategia noastra de crestere pe piata ruseasca de-a lungul intregului lant valoric, de la campurile cu gaze pana la generarea si vanzarea de electricitate. Din aceasta perspectiva, intrarea Gazprom ne ofera garantia ca putem contribui continuu la furnizarea sigura de gaze catre centralele noastre din Rusia, in conditii avantajoase prin cota noastra la SeverEnergia", a precizat directorul general executiv al Enel, Fulvio Conti.

Plata pentru achizitionarea pachetului de 51% din SeverEnergia se va face in doua transe, intre 2009 si 2010. Suma datorata catre Enel se ridica la 600 milioane de dolari americani, iar cea datorata Eni, la 900 milioane de dolari americani. Este de asteptat ca tranzactia sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii iunie 2009.
Gazprom, cea mai mare companie rusa de export a gazului natural, si-a exercitat optiunea de a achizitiona 51% din alianta italiana SeverEnergia dintre Enel SpA si Eni SpA. Este o politica a Rusiei de a impune un control, pentru ca la urma urmei energia este o resursa strategica. Rusii mentin controlul exploatarilor, dar in acelasi timp incearca sa nu afecteze foarte mult investitorii.

SeverEnergia, care are peste 500 de angajati in birourile din Moscova si Novy Urengoy, va deveni, ca urmare a semnarii acordului, prima companie ruso-italiana activa in regiunea Yamal Nenets din vestul Siberiei. In regiune se produc 90% din gazele rusesti. Enel, Eni si Gazprom au convenit sa inceapa productia de gaze pana in iunie 2011, la campul Samburskoye, si in doi ani sa atinga un nivel de 150.000 BEP/zi. Partenerii au mai decis, de asemenea, sa coopereze pentru reinnoirea si actualizarea licentelor, cat si pentru stabilirea detaliilor in ceea ce priveste planul de dezvoltare a campurilor petroliere.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 19 mai 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: