vineri, 8 mai 2009

Bani pentru "Casa Verde"

» Autoritatile locale vor beneficia cu prioritate de finantari pentru panouri solare.

» Banii vor fi dati esalonat pentru fiecare proiect, pe masura realizarii acestuia.

Programul "Casa verde" a fost aprobat, iar bugetul alocat pentru acest an este de 310 milioane lei (circa 75 milioane euro). Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat ieri ca a semnat ordinul de punere in aplicare a Programului "Casa Verde". Ordinul semnat a fost deja trimis la Monitorul Oficial, urmand ca dupa publicarea acestuia, cel mai probabil saptamana viitoare, sa poata fi aplicat.
Autoritatile locale si centrale pot incepe sa depuna proiecte pentru imbunatatirea sistemelor clasice de incalzire a cladirilor din patrimoniul propriu si al asociatiilor de locatari.

"Consiliile judetene, primariile si ministerele care au in patrimoniul propriu spitale, camine de batrani sau scoli pot incepe sa depuna proiecte privind imbunatati-rea sistemelor clasice de incalzire termica prin panouri solare, celule fotovoltaice, pompe geotermale, instalatii eoliene sau biomasa", a spus ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
Pentru a putea participa la acest proiect, asociatiile de proprietari care au personalitate juridica vor trebui sa se adreseze consiliilor locale.
Finantarea de la Ministerul Mediului, acordata prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), in proportie de 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului, va fi una nerambursabila, fiind procent din cheltuielile eligibile ale proiectului. Banii vor fi dati esalonat pentru fiecare proiect, pe masura realizarii acestuia. Beneficiarul trebuie sa aiba o contributie proprie pentru implementarea proiectului. In cazul asociatiilor de proprietari, in cererea de finantare se va mentiona contributia formata din cota aprobata de autoritatea locala sau centrala si cota asociatiei de proprietari.

Ministerul a stabilit limite maxime de finantare, astfel ca fiecare localitate cu mai mult de 100.000 de locuitori va putea lua subventii totale de cel mult 4 milioane lei, orasele cu 50.000 pana la 100.000 de locuitori – cel mult 3 milioane lei, cele cu 20.000-50.000 de locuitori – cel mult doua milioane lei, iar cele cu 3.000-20.000 de locuitori – maximum un milion de lei. Localitatile cu mai putin de 3.000 de persoane vor putea cere subventii totale de cel mult 500.000 lei.

Proiectele vor fi evaluate de Ministerul Mediului
Ministrul Mediului a declarat ieri ca vor avea loc doua sesiuni de depunere a proiectelor la minister pentru evaluare, prima de 150 milioane lei, iar cea de-a doua de 160 milioane lei, ale caror perioade de desfasurare vor fi stabilite de seful Administratiei Fondului de Mediu.
"Proiectele vor fi evaluate in cadrul Ministerului, deoarece e clar ca banii nu vor ajunge pentru toti. In stabilirea proiectelor eligibile vor conta evaluarea cost/beneficiu si eficienta", a precizat Nemirschi.
Criteriile in functie de care se vor acorda finantarile nerambursabile de la Administratia Fondului de Mediu sunt, in ordine: cota de cofinantare, tipul sistemului de incalzire inlocuit, raportul cost-beneficiu al instalatiei si gradul de utilizare si randamentul instalatiei propuse, inclusiv gradul de radiatii solare.
Aprobarea finantarii proiectelor depuse consta in analiza si evaluarea cererii de finantare si a documentatiei depuse de catre solicitant, in conformitate cu cerintele punctuale enumerate in ghid.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 9 mai 2009

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: