luni, 19 mai 2008

BMW, Citroën si Mercedes arunca zarurile in Romania


Romulus Cristea
» Producatorii auto asteapta decizia Voestalpine pentru a putea alege un amplasament potrivit pentru fabrici.

» Daimler cauta locul potrivit pentru amplasarea unei unitati de productie auto Mercedes Benz.

Francezii de la Peugeot Citroën, cel de-al doilea producator european de automobile, vor sa faca o fabrica in Romania, nemtii de la Mercedes cauta amplasamentul ideal in zona Timisoara, iar japonezii de la Mitsubishi nu au abandonat ideea de a face masini intr-un amplasament romanesc.
Membrii board-ului Bayerische Motoren Werke AG (BMW), cel mai mare producator de masini de lux al lumii, au fortat saptamana trecuta o intrevedere cu premierul Calin Popescu Tariceanu, care vizita landul german Bavaria.


"Francezii de la Citroën cauta mai de mult un amplasament in Romania, insa saptamana trecuta noi am avut o intrevedere cu board-ul BMW. A fost un prim contact, insa am sesizat un interes. Toti producatorii de masini interesati amana insa o decizie pana cand vor hotari cei de la Voestalpine amplasamentul combinatului siderurgic. Industria auto depinde masiv de aluminiul de buna calitate", ne-a declarat Ovidiu Silaghi, ministrul IMM-uri, Comert si Turism.
Producatorul auto Daimler este in cautarea unui amplasament pentru o uzina de productie Mercedes Benz. Potrivit ministrului comertului, Mercedes si-ar putea amplasa fabrica la Timisoara si va lua o decizie finala pana la sfarsitul acestei veri. Grupul german este pe piata romaneasca din 2001, prin intermediul unei firme mixte, Star Transmission, la Cugir.
Cei de la Mitsubishi Motors Corp., producatorul japonez cu cea mai rapida expansiune a exporturilor, nu sunt interesati de preluarea fabricii ARO de la Campulung, dar asta nu inseamna ca au abandonat Romania, a explicat Silaghi. "Fabrica din Campulung e la un nivel tehnologic invechit si ei considera ca nu are rost sa investeasca in cladiri. Cel mult ar fi putut fi interesati de forta de munca oarecum calificata din zona", a adaugat ministrul Comertului.

Investitiile auto
Investitiile grupului Renault in Romania sunt pana in prezent de 1,2 miliarde euro, urmand ca in perioada urmatoare constructorul de automobile francez sa mai investeasca circa 600 milioane de euro. Cea mai recenta investitie Renault o constituie fabrica de cutii de viteze de la Mioveni, productia acesteia fiind destinata exclusiv exportului.
Proiectele de investitii ale firmei Ford, al treilea producator de automobile din lume, vizeaza extinderea, modernizarea si renovarea a doua uzine existente, la Craiova, care au fost achizitionate pentru productia de vehicule, respectiv de motoare. Investitia Ford va fi de 675 milioane euro.

Cerere
» Vanzari in crestere
Vanzarile de autovehicule noi au crescut cu 13,9% in primele patru luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 110.839 unitati, cel mai mai mare avans fiind inregistrat pe segmentele vehiculelor comerciale si autobuzelor, in timp ce livrarile de autoturisme au crescut cel mai aputin. Livrarile de vehicule comerciale au crescut cu 37,8% in perioada de raportare amintita la 18.714 unitati, iar vanzarile de autobuze au avansat cu 123,8%, la 1.531 unitati, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Foto:Romania libera
Articol aparut in ziarul Romania libera din 20 mai 2008

Niciun comentariu: