vineri, 16 mai 2008

Batalia Renault-Ford aduce 1,3 miliarde euro


Romulus Cristea


» Unitatea de cutii de viteze de la Mioveni a grupului Renault va produce 100% pentru export.
» Investitiile constructorului francez de automobile sunt o reactie la proiectele Ford de la Craiova.
» Renault anunta investitii de 600 milioane euro, iar Ford va investi 675 milioane euro.

In urmatorii trei ani, grupul Renault va investi in Romania circa 600 milioane euro. Reactia constructorului francez de autombile se constituie ca un raspuns la proiectele anuntate ale companiei americane Ford de a investi la Craiova aproximativ 675 milioane euro.
Prezent ieri la inaugurarea fabricii de cutii de viteze de la Mioveni, investitie de 146 milioane de euro a grupului Renault, premierul Tariceanu a declarat: "Dupa ce Ford a aruncat manusa cu investitii de 675 milioane euro la Automobile Craiova, Renault ridica manusa cu mare usurinta, deoarece investitia de 600 milioane euro se va adauga celor peste un miliard de euro investite deja in Romania".


Productie de export
Productia fabricii de cutii de viteze inaugurate ieri de Renault va fi exportata in totalitate. Unitatea va fabrica cutii de viteze cu sase trepte pentru opt modele Renault si pentru sapte modele Nissan, care vor putea fi cuplate la motoare pe benzina de 1,8 litri si 2 litri, precum si pe motoare diesel de 1,5 litri. Cutiile de viteze produse de Renault Mécanique Roumanie pot suporta un cuplu maxim de 200 Newton metri. Reprezentantii grupului Renault estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2010 investitia totala va fi de 214 milioane euro. Uzina de cutii de viteze inaugurata marti are 342 de angajati in prezent, iar pana la sfarsitul acestui an va ajunge la 440 de salariati. Pana la sfarsitul anului viitor, unitatea va avea in total 660 de angajati.


Pana in prezent, grupul Renault a investit in Romania 1,2 miliarde de euro.
Ilie Serbanescu, analist economic, considera ca o astfel de competitie iscata intre cei doi mari producatori de autombile din Romania nu poate fi decat benefica: "Pe ansamblu, o astfel de competitie nu poate decat sa aiba decat un rezultat pozitiv. Bineinteles, daca proiectele anuntate de Ford si Renault vor fi transpuse in practica, consecinta va fi si atragerea altor proiecte din domeniul constructiei auto, din partea altor mari producatori. Miza competitiei este una pozitiva pentru Romania".
Proiectele de investitii ale firmei Ford, al treilea producator de automobile din lume, vizeaza extinderea, modernizarea si renovarea a doua uzine existente care au fost achizitionate de Ford pentru productia de vehicule, respectiv de motoare. In primii cinci ani, noile motoare produse la uzina Ford din Craiova vor fi folosite aproape exclusiv in interiorul grupului Ford.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 14 mai 2008
www.romanialibera.ro

Niciun comentariu: