marți, 27 aprilie 2010

Rentează izolarea casei?

Construcţii. Credite pe 10 ani pentru reabilitare termică
Pentru reabilitarea termică a locuinţelor proprietarii vor putea accesa credite în lei, garantate de stat, fără avans, potrivit unui proiect de lege promovat de Ministerul Dezvoltării. Creditul maxim garantat pentru o casă nu va putea depăşi 5.000 euro.


Până la 1.500 de euro pe camera de apartament, respectiv 5.000 de euro pentru o casă sunt plafoanele care  vor fi garantate de stat în cazul în care proprietarii  doresc să-şi izoleze termic locuinţele accesând credite. După discuţiile purtate cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Dezvoltării  Regionale şi Turismului  a lansat în procedură de urgenţă un proiect de lege cu scopul încurajării proprietarilor de a  contracta credite pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică a imobilelor. Mai mult, proprietarilor li se va acorda o reducere de 75% a impozitului anual pe locuinţă, pe perioada de derulare a împrumutului.
Potrivit estimărilor specialiştilor, mai mult de jumătate din blocurile construite înainte de 1985 necesită anvelopare termică, clădirile de locuit, energofage, în special cele construite din panouri prefabricate consumând o cantitate dublă de energie faţă de un imobil similar ca suprafaţă din Uniunea Europeană. Potrivit proiectului de lege, pentru creditele în lei garantate de stat, fără avans şi care vor fi destinate reabilitării termice, dobânda va fi de până la 7% pe an. Creditul va fi acordat pe o perioadă între cinci şi zece ani, banii putând fi utilizaţi şi pentru alte lucrări decât anveloparea propriu-zisă cu polistiren expandat şi schimbarea vechii tâmplării cu una nouă performantă, ca de exemplu: montarea de panouri solare, înlocuirea centralei termice şi a instalaţiilor aferente etc. Astfel, la un credit în valoare de 5.000 euro, acordat pe durata maximă de 10 ani, cu o dobândă de 7%, proprietarul va avea de plătit o rată lunară de aproximativ 60 euro.
În prezent, prin programul naţional multianual de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe sunt subvenţionate lucrările de reabilitare termică astfel: Guvernul finanţează 50% din proiect, 30% este asigurat de consiliile locale şi 20% de clientul final. În trei sectoare din Bucureşti (sectoarele 1, 2 şi 5) consiliile locale suportă şi procentul de 20% pe care ar trebui să-l plătească proprietarul apartamentului. Pentru anul trecut, consiliile locale au comunicat un preţ mediu pe apartament reabilitat termic de 4.000 euro, în timp ce reprezentanţii Ministerului Dezvoltării discutau de un preţ mediu de 3.500 euro. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari (FAPR), susţine că nu există o coerenţă în aplicarea programului, iar  proprietarii nu sunt informaţi corect în legătură cu eventualele avantaje ale  anvelopării termice a locuinţelor.
„Proprietarilor li s-a promis, la demararea programului, o reducere a facturilor la întreţinere cu circa 40%. Ei bine, eu nu am ­văzut încă nici o diferenţă la factura de întreţinere la blocurile reabilitate termic. Facturile de anul acesta la un bloc reabilitat termic sunt aceleaşi ca cele de anul trecut, când imobilul nu era anvelopat termic. Cineva trebuie să ne explice de ce nu apar diferenţe. În plus, asociaţiile de proprietari nu sunt informate în legătură cu devizul lucrării. În general, ştim că proprietarul plăteşte în medie 400 euro/camera reabilitată termic", a precizat Opaina.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 28 aprilie 2010
Foto: AP / Romania liberaNiciun comentariu: