duminică, 6 septembrie 2009

Moody’s a revizuit perspectiva ratingului Transelectrica, de la stabila la negativa

Moody’s a revizuit de la stabila la negativa perspectiva calificativului pentru creditele pe termen lung dat Companiei Nationale de Transport al Energiei "Transelectrica". Revizuirea a fost justificata ca urmare a impactului reducerii consumului de energie in Romania asupra rezultatelor financiare ale companiei.

Romulus Cristea

Schimbarea perspectivei reflecta deteriorarea rezultatelor financiare, structura rigida a costurilor si programul masiv de investitii, care depaseste sursele de venit ale companiei Transelectrica – se mentioneaza intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara Moody’s.
Ultima modificare a ratingului Transelectrica a avut loc pe 23 ianuarie 2007, cand Moody’s a revizuit in crestere calificativul companiei de la "Ba1" la "Baa3", potrivit Mediafax. In prezent, Moody’s a revizuit de la stabila la negativa perspectiva calificativului "Baa3" – pentru creditele pe termen lung – al Transelectrica.

In august, Transelectrica a comunicat ca a obtinut, pentru primul semestru, un profit net de 8,9 milioane lei, in scadere de aproape 13 ori comparativ cu rezultatul din perioada similara a anului trecut, de 115,5 milioane lei.
Datoriile pe termen scurt ale Transelectrica se ridica la 540,32 milioane lei, iar cele pe termen lung – la 1,01 miliarde lei.
Veniturile Transelectrica au scazut cu 106 milioane lei (8%), la 1,27 miliarde lei, in primul semestru din 2009, fata de perioada similara a anului trecut, cu impact direct asupra profitabilitatii companiei, intrucat costurile de operare ale retelei de inalta tensiune pentru transportul energiei sunt fixe.
Profitul operational al Transelectrica a scazut cu 112 milioane lei, respectiv 75%, in primele sase luni ale anului, la 36,7 milioane lei.

In plus, devalorizarea monedei nationale in 2009 aproape ca a dublat costurile de administrare a datoriilor, daca tinem cont ca 95% din creantele Transelectrica sunt in valuta.
Programul de investitii al companiei destinat modernizarii si extinderii bazei de active va necesita, implicit, resurse financiare importante. Intrucat capacitatea de generare a capitalului, afectata de scaderea semnificativa a cantitatii de energie transportata, a redus posibilitatile Transelectrica de a acoperi costurile din surse proprii, compania ar avea nevoie de o majorare a tarifelor de transport, reducerea semnificativa a planului de investitii si asigurarea unei finantari externe pentru a evita o deteriorare majora a lichiditatii si cresterea presiunii asupra ratingului, considera analistii Moody’s.

Agentia de rating a luat in considerare faptul ca reglementarile pietei de energie ar trebui sa ofere companiei Transelectrica o oarecare protectie in privinta scaderii veniturilor prin majorarea tarifelor din 2010. Conform metodologiei Moody’s privind companiile de stat, calificativul Transelectrica include potentialul sprijin din partea Guvernului Romaniei. Evaluarea sprijinului din partea Guvernului si actualul rating al statului roman raman neschimbate in acest moment. Cresterea dependentei in situatia unei intrari in imposibilitate de plata de la medie la ridicata reflecta corelarea dintre evolutia situatiei economice din Romania si rezultatele operatorului Transelectrica, compania generand aproape in totalitate veniturile pentru piata interna, in timp ce datoria in moneda straina o expune la fluctuatiile cursului valutar.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 7 septembrie 2009
Foto: Romania libera

Niciun comentariu: