luni, 27 iulie 2009

Preturile apartamentelor vechi se ajusteaza pentru "Prima Casa"

» Dupa ce in perioada mai-iunie agentiile imobiliare au atins cel mai scazut volum de tranzactii din ultimul an, in iulie, o data cu aparitia Programului "Prima Casa", preturile apartamentelor vechi au inregistrat o tendinta de crestere. Agentii imobiliari afirma insa ca usoara crestere a preturilor are un caracter temporar, fiind posibil ca in lunile urmatoare preturile sa mai scada putin pentru apartamentele vechi.

Romulus Cristea


Reprezentantii agentiilor imobiliare afirma ca Programul guvernamental "Prima Casa" a deblocat oarecum, pentru moment, tranzactiile cu apartamente, insa nicidecum la un nivel care sa dea sperante deosebite de revenire a pietei. De la lansarea programului, sute de oameni au trecut pragul agentiilor imobiliare, au intrebat de "Prima Casa", de preturile apartamentelor, insa doar in doua-trei cazuri pentru o agentie medie s-au incheiat tranzactii. Mai mult, in ultima perioada, pretul de strigare la vanzare al apartamentelor vechi, construite in perioada de pana in 1980, a crescut chiar si cu 10%, in special pentru garsoniere si apartamente cu doua camere.

"«Prima Casa» este un program care are ca segment de adresare persoanele cu un anumit venit, dar care nu isi puteau permite, pana anul trecut in octombrie, accesarea unui credit cu avans de 20%. Persoanele care aveau posibilitatea sa acceseze anul trecut un credit de 70.000-100.000 euro, chiar si peste, si care puteau sa achite un avans de cateva zeci de mii de euro, nu se grabesc sa cumpere acum si asteapta inca o eventuala scadere a preturilor. E posibil ca, pe ansamblu, in perioada urmatoare, sa mai fie unele scaderi la metrul patrat construit, in conditiile in care acum se mai vand locuinte vechi, din anii ’70, la un pret de 1.400 euro pe metru patrat, iar in octombrie anul trecut erau 1.800 euro pe metrul patrat construit. Piata si-ar putea reveni daca se va ajunge la 1.000-1.200 euro pe metrul patrat construit pentru locuintele vechi", ne-a declarat Marian Micu, director general al agentiei "Casa voastra".

In luna mai, cand tranzactiile imobiliare au atins cea mai joasa cadere, un apartament de doua camere din zona Iancului se vindea chiar si cu 55.000-57.000 euro. Acum vanzatorul cere 65.000, insa la negociere se ajunge la 60.000. "Adevarul este ca toti si-au ajustat pretul de vanzare dupa nivelul de la «Prima Casa». Le-au aliniat la oferta din program, in special la garsoniere si la apartamente de doua camere. La locuintele noi e o stagnare care se va mentine, pentru ca multi dezvoltatori au construit cand exista un varf de piata", a precizat Liviu Ureche, analist imobiliar. Iulie este prima luna din ultimul an in care se poate observa o tendinta evidenta de crestere a preturilor, potrivit raportului Colliers International. Nu este o crestere majora, incadrandu-se in limitele a maximum 4%, dar ceea ce face speciala aceasta luna de vara este cresterea constanta in toate sectoarele, doar sectorul 1 simtind o usoara depreciere, cu 2%.

Preturile apartamentelor de doua camere au crescut cel mai mult, din cauza Programului "Prima Casa", observandu-se un plus intre 10 si chiar 15% in ultima perioada. Este foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa gasim acum apartamente de doua camere sub 60-62.000 de euro in zone precum Militari, Titan sau Iancului, mentioneaza raportul Colliers. Acestea sunt zone cu preturi medii, care se incadreaza in plafonul maxim de 57.000 euro impus in cadrul programului.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 28 iulie 2008

Foto: Romania libera

Niciun comentariu: