joi, 11 septembrie 2008

Program pentru dotarea caselor cu panouri solare

Romulus Cristea

Boilerele de apa calda si centralele termice invechite vor putea fi inlocuite cu panouri solare moderne si eficiente, printr-un demers asemanator programului "Rabla" de innoire a parcului auto.
Reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) au anuntat ca, in cel mult trei saptamani, urmeaza sa se aprobe prin ordin ministerial ghidurile de finantare pentru montarea de panouri solare pentru locuinte. Panourile solare ar putea fi astfel o alternativa la boilerele de incalzire si centralele electrice mai putin eficiente. Prin acest program, asociatiile de proprietari si persoanele fizice vor fi incurajate sa renunte la vechile metode de incalzire a apei calde cu dispozitive electrice de tip boiler, utilizand in schimb alte surse de energie mai putin poluante, ecologice si care ar putea reduce costurile unor utilitati (apa calda si electricitate). "In prezent se lucreaza la ghidurile de finantare si la normele de aplicare. Banii pentru program vor putea proveni de la fondul de mediu, in care s-au strans deja 280 milioane lei din taxa de poluare auto", a declarat Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului de Mediu.

Facturi mai mici
Din sumele colectate potrivit ordonantei de urgenta pentru instituirea taxei pe poluare (nr. 50 din 2008) se finanteaza programe si proiecte pentru protectia mediului, precum programul de stimulare a innoirii parcului auto national, programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati, proiecte pentru realizarea de piste pentru biciclisti, dar si proiecte de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana, la care se adauga si proiecte privind producerea energiei din surse regenerabile (eoliana, geotermala, solara, biomasa, microhidrocentrale). Prin aceste masuri MMDD urmareste imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului.
"Utilizand panouri solare, cetatenii vor plati mai putin si pentru factura de electricitate. Intentionam ca programul nostru sa fie asemanator programului «Rabla»", a precizat Lucia Ana Varga, secretar de stat la MMDD. Desi senatorii au decis la inceputul saptamanii anularea taxei auto de poluare si restituirea banilor catre cetateni, sumele incasate pana acum din cele doua taxe vor fi restituite integral de la bugetul de stat, si nu din fondul de mediu. Presedintele Administratiei Fondului de Mediu din cadrul MMDD a mai mentionat ca vor exista suficienti bani pentru ca programul pentru montarea de panouri solare sa fie pus in practica. » Panourile solare au o eficienta de 18-20%, insa noile tehnologii au adus aceasta caracteristica in intervalul 30-40%. Un sistem de panouri solare montat corect poate reduce cu o medie anuala de pana la 60% costurile cu incalzirea in cazul unei cladiri traditionale. Rentabilitatea unui panou solar e data de durata lunga de viata a acestuia, peste 20 de ani, cu cheltuieli de intretinere minime.
Articol aparut in ziarul Romania libera din 12 septembrie 2008

2 comentarii:

Anonim spunea...

Casele ecologice incep, incet incet, sa apara si in Romania. Utilizarea energiei solare pentru producerea curentului electric implica niste costuri mai mari. In schimb folosirea ei pentru producerea apei calde menajere si aport la incalzire se face cu costuri mult mai mici. Puteti vedea aici cateva modele de panouri solare pentru apa calda : www.panouri-solare.net

Anonim spunea...

sunt si eu interesat sa imi aplic un sistem solar pe locuinta mea.daca stie cineva demersurile ce trebuie facute pentru a putea beneficia de sprijinul guvernului mediului,va rog sa imi raspundeti,iar daca stiti sa imi spuneti cam car ar costa!salut