joi, 25 noiembrie 2010

Urmeaza cel mai dur an de austeritate

Cine pierde cel mai mult in bugetul din 2011- http://htxt.it/v1Hr
Cheltuielile cu salariile cresc cu 2,5 miliarde lei, pensiile rămân îngheţate tot anul. Salariaţii din învăţă­mânt, asistaţii sociali, şomerii, dar şi pensionarii vor fi în 2011 printre cele mai afectate categorii sociale, ca urmare a reducerilor de cheltuieli bugetare. Forma finală a proiectului de buget pentru 2011, prevede, potrivit Mediafax, încasări mari la bugetul de stat din accize, impozit pe venit şi în special TVA, însă mizează şi pe creşteri a încasărilor din amenzi pentru nedepunerea declaraţiilor fiscale plus mai multe confiscări.

"Cea mai importantă prevedere a legii de aplicare pe 2011 a Legii salarizării este aceea că salariile de bază din luna octombrie 2010 se majorează cu 15%. Atât îşi poate permite România în momentul de față."
Emil Boc- Prim-ministru
Cheltuielile realizate de auto­rităţile locale vor fi limitate şi monitorizate strict, anul viitor Guvernul urmând să interzică primarilor să mai finanţeze proiecte noi dacă au deja în execuţie proiecte ale căror termene de finalizare au fost depăşite. Mai mult, bugetul destinat pentru dezvoltarea infrastructurii şi construirea unor baze sportive la nivel local va fi înjumătăţit faţă de 2010.
Premierul Emil Boc
Educaţie
Guvernul va tăia în 2011 din fondurile bugetelor locale (din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată) destinate salariilor din învăţământ. Sumele distribuite pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, şi sectoarelor din Bucureşti vor scădea de la 11,5 miliarde lei, în 2010, la 8,8 miliarde lei, în 2011. Urmare a reducerilor prevăzute prin buget, vor fi afectate atât alocaţiile pentru finanţarea cheltuielilor cu salariile şi contribuţiile corespunzătoare din învăţă­mântul preuniversitar de stat (reduse de la 9,6 miliarde lei la 7 miliarde lei), cât şi sumele reprezentând ajutorul social şi ajutorul atribuit pentru încălzirea locuinţei (diminuate de la 845 milioane lei la 792 milioane lei).

Investiţii
Guvernul va interzice autori­tăţilor locale să mai finanţeze lucrări de investiţii noi, dacă nu vor reuşi, în prealabil, să aibă asigurate surse de finanţare a proiectelor aflate deja în derulare. Administraţiile din teritoriu vor fi obligate să finalizeze în primul rând investiţiile cu termen de finalizare depăşit. Vor fi exceptate de la această interdic­ţie lucrările de investiţii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrări legate teritorial şi funcţional de o anumită investiţie directă, finanţată din fonduri externe nerambursabile, potrivit Mediafax.
„Se interzice finanţarea lucrărilor de investiţii noi, dacă nu sunt asigurate surse de finan­ţare a lucrărilor de investiţii în continuare, astfel încât să se respecte graficele de execuţie sau termenele de punere în funcţiune", se menţionează în forma finală a proiectului de buget pentru 2011.
Companii de stat
Anul viitor, angajările vor fi stopate în cadrul companiilor de stat şi a regiilor autonome, astfel încât să nu se depăşească numărul de personal stabilit pentru 2010. Cheltuielile cu salariile în companiile de stat cu pierderi sau care primesc subvenţii sau transferuri de la bugetul de stat pentru activitatea de exploatare în 2011 vor fi limitate la nivelul anului curent. Regiile şi companiile care au înregistrat profit în anul precedent pot acorda creşteri salariale în 2011, dar nu mai mari decât infla­ţia prognozată pentru anul viitor. Proiectul de buget ia în calcul o rată a inflaţiei de 5,3% în anul 2011. Politica salarială a regiilor autonome şi companiilor naţio­nale se stabilescîn anual, prin legea bugetului de stat, în urma acordului stabilit de guvernanţi cu Fondul Monetar Inter­na­ţional.
Pensii
Valoarea punctului de pensie va fi menţinută anul viitor la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei. Pensia socială minimă garantată, acordată în prezent sub forma unei indemni­zaţii sociale pentru pensionari, va stagna, de asemenea, la valoarea actuală de 350 lei. Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public pentru anul 2011 sunt de 46,2 miliarde lei (8,5% din PIB), pentru 4,78 milioane pensionari de asigurări sociale plătiţi prin Casa Naţională de Pensii cu o pensie medie lunară de 749 lei, la care se adaugă 80.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, 66.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Ad­mi­nis­traţiei şi Internelor şi 8.000 pensionari plătiţi prin Serviciul Român de Informaţii, cu o pensie medie lunară de 1.755 lei.
Şomaj
Indemnizaţia de şomaj plătită de stat în 2011 va avea o valoare cu 10% mai mică faţă de acest an. Nivelul indemnizaţiei medii de şomaj va fi anul viitor în scădere, de la 523 lei la 476 lei. Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi va fi îngheţată la 300 lei, deşi se estimează o creştere a numărului de persoane care vor încasa ajutoare de şomaj.
Numărul estimat al beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj este în creştere comparativ cu proiecţia din bugetul pe 2010, ajungând de la 280.000 la 449.000 persoane, în timp ce numărul absolvenţilor care vor primi indemnizaţie de şomaj ar urma să crească, de la 10.000 la 45.000 beneficiari. Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe perioade între 6 şi 12 luni, în funcţie de durata stagiului de cotizare.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 26 noiembrie 2010
Foto: Romania libera

Un comentariu:

Anonim spunea...

well worth the read.I found it very informative as I have been researching a lot lately on practical matters such as you talk about...