vineri, 31 iulie 2009

Dacia a avut cresteri la export de 60%

Compania Dacia, parte integranta a grupului Renault, a comercializat, in perioada ianuarie-iulie 2009, 153.826 vehicule, cu 20,3% mai mult fata de primul semestru al anului 2008.
Vanzarile Dacia, la export, au insumat 130.000 de unitati, cu 60,4% mai mult comparat cu perioada similara a anului trecut, a anuntat joi grupul Renault. Din cele 23.158 de vehicule vandute pe piata din Romania, 21.542 sunt autoturisme si 1.616 sunt vehicule utilitare. Cota de piata Dacia la sase luni este de 29,9%. In Romania, Dacia si-a majorat cota de piata cu 2,5%, pe o piata in declin cu 53,7%. Europa Occidentala reprezinta prima destinatie pentru exporturile Dacia. In plus, aceasta este marca auto cu cea mai rapida crestere a vanzarilor pe piata vest-europeana in primul semestru al anului 2009 (99,8%). Vanzarile modelului Logan au crescut, in primele sase luni ale anului, cu 83,1% in Germania.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 31 iulie 2009
Foto: Dacia Group Renault

miercuri, 29 iulie 2009

Preturile scazute la terenuri si materiale au atenuat caderea brusca din constructii

» Sectorul constructiilor va continua sa inregistreze scaderi si in semestrul II, ca urmare a efectelor crizei economice. Insa, sustin analistii imobiliari, caderea brusca inregistrata inca de la inceputul anului in constructii (care se va propaga si in trimestrul IV) s-a atenuat datorita unor oportunitati aparute pe piata, precum scaderea preturilor la terenuri, manopera si materiale.

Romulus Cristea

Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a scazut in iunie cu aproape 23% fata de luna iunie 2008. De asemenea, pe durata primei jumatati a anului s-au eliberat 23.864 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 18,8% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Desi in iunie, comparativ cu mai, a existat o crestere de aproximativ 6%, tendinta de scadere din sectorul constructiilor continua sa se manifeste daca ne raportam la anii trecuti, cand evolutiile de ansamblu au fost permanent pozitive.
"Nu numai ca numarul autorizatiilor de construire a scazut, dar mai sunt si alti factori care trebuie luati in considerare. Un anumit numar de autorizatii de construire nu inseamna ca se construiesc tot atatea locuinte. Autorizatiile de construire se iau si pentru alte tipuri de lucrari, de exemplu, renovari ample, si, in plus, nu toti care obtin autorizatii construiesc neaparat", ne-a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Oportunitati de criza
In luna mai, activitatea sectorului de constructii din Romania a inregistrat cea mai mare scadere din Uniunea Europeana si a depasit de peste doua ori reducerea pe ansamblul blocului comunitar, a anuntat Eurostat. In aceeasi luna, volumul lucrarilor de constructii a inregistrat o comprimare cu aproape 25%. Primele semne ale manifestarii crizei in constructii au inceput in ianuarie si vor continua si in lunile urmatoare. Specialistii spun insa ca scaderile din iunie-iulie sunt atenuate ca urmare a unor oportunitati datorate, culmea, tot efectelor crizei. Insa scaderile tot vor continua.
"Pe de o parte, se construieste mai putin, deoarece oamenii au veniturile mult diminuate si exista, in general, o lipsa de incredere. In schimb, sunt si unele oportunitati, tot generate de criza, care au atenuat oarecum caderile. Preturile la terenuri, la materiale de constructii si manopera au scazut in ultimele luni. Toate acestea nu inseamna insa ca nu vom asista in continuare la scaderi la lucrarile de constructii, poate pana in luna octombrie", a precizat Zilisteanu. Ca urmare a crizei, preturile la terenuri au inregistrat scaderi de pana la 50%, cu diferentieri zonale, iar materialele de constructii s-au ieftinit cu 20-60%, dupa ce in perioada 2006-2008 materialele de constructii au inregistrat o crestere de pret de 80%. In primul semestru tranzactiile cu terenuri au stagnat, iar piata materialelor de constructii a scazut cu 30%.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 30 iulie 2009
Foto: Romania libera

marți, 28 iulie 2009

Deficitul bugetar, punctul critic al discutiilor cu FMI


» Romania poate primi a doua transa de imprumut de la FMI (aproape 1,9 miliarde euro) doar dupa finalizarea primei evaluari a acordului, in a doua parte a lunii septembrie. Misiunea FMI, care se afla deja la Bucuresti, va analiza indeplinirea tintelor negociate in acordul stand-by, progresul realizat in domeniul fiscal, in sistemul public de pensii etc. Analistii economici considera ca pentru guvernanti va fi important sa obtina din partea FMI acceptarea unui deficit bugetar mai mare.

Romulus Cristea



Autoritatile romane si reprezentantii FMI au convenit in luna martie, la negocierea acordului, criterii de performanta pentru deficitul bugetar si inflatie, pornind de la un scenariu macroeconomic bazat pe o scadere a PIB-ului cu 4,1% in 2009. In conditiile in care estimari recente ale Ministerului Finantelor indica o rata de nerealizare a veniturilor bugetare de aproape doua procente din PIB, este posibil ca Romania sa solicite FMI cresterea tintei anuale de deficit bugetar de la 4,6% din PIB, cel mai probabil la 5,5% din PIB. Potrivit Mediafax, se pare ca expertii FMI lucreaza la un nou cadru macroeconomic pentru Romania, in contextul primei evaluari de la inceputul lunii august a acordului stand-by, care anticipeaza, printre altele, accentuarea scaderii economice in acest an de la 4,1%, prognoza actuala, la 7-8%.


Analistul economic Liviu Voinea considera ca la discutiile dintre guvernanti si reprezentantii misiunii FMI "se va renegocia deficitul si, probabil, partea romana va solicita cresterea tintei de deficit bugetar anual, in conditiile in care avem alti parametri macroeconomici si este evidenta accentuarea scaderii economice". Pentru Guvern, obtinerea unui deficit bugetar mai mare acceptat de FMI ar insemna posibilitatea acoperirii cheltuielilor bugetare pana la sfarsitul anului. In caz contrar, Guvernul trebuie sa reduca si mai mult din cheltuieli, situatie care exista deja in alte state din regiune ce au acord cu FMI – Ungaria, Ucraina, Letonia –, dar si in unele care incearca inca sa evite un pachet de salvare – Bulgaria si Lituania. Fondul va decide, cel mai probabil in a doua jumatate a lunii septembrie, daca sa elibereze sau nu a doua transa de imprumut, de 1,9 miliarde euro.

In cadrul misiunii de reevaluare FMI, care se va incheia pe 10 august, expertii institutiei internationale se vor intalni si cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor. "Discutiile cu sindicatele vor viza elemente care tin de reforma sistemului de pensii, a aplicarii salarizarii unice la nivel bugetar si care au efect social", a declarat Petre Dandea, vicepresedintele CNS "Cartel Alfa". FMI ar dori cresterea varstei de pensionare cat mai repede, in timp ce sindicatele spun ca o amanare a unei astfel de decizii ar fi binevenita din cauza sperantei de viata reduse. Dumitru Costin, presedintele BNS, afirma ca va participa la discutiile cu reprezentantii FMI, desi "guvernantii nu au avut nici un fel de discutii preliminare cu partenerii sociali in legatura cu acordul sau conditiile imprumutului cu FMI".


Articol aparut in ziarul Romania libera din 29 iulie 2009

Foto: Romania libera




Economics Blog Directory

luni, 27 iulie 2009

Preturile apartamentelor vechi se ajusteaza pentru "Prima Casa"

» Dupa ce in perioada mai-iunie agentiile imobiliare au atins cel mai scazut volum de tranzactii din ultimul an, in iulie, o data cu aparitia Programului "Prima Casa", preturile apartamentelor vechi au inregistrat o tendinta de crestere. Agentii imobiliari afirma insa ca usoara crestere a preturilor are un caracter temporar, fiind posibil ca in lunile urmatoare preturile sa mai scada putin pentru apartamentele vechi.

Romulus Cristea


Reprezentantii agentiilor imobiliare afirma ca Programul guvernamental "Prima Casa" a deblocat oarecum, pentru moment, tranzactiile cu apartamente, insa nicidecum la un nivel care sa dea sperante deosebite de revenire a pietei. De la lansarea programului, sute de oameni au trecut pragul agentiilor imobiliare, au intrebat de "Prima Casa", de preturile apartamentelor, insa doar in doua-trei cazuri pentru o agentie medie s-au incheiat tranzactii. Mai mult, in ultima perioada, pretul de strigare la vanzare al apartamentelor vechi, construite in perioada de pana in 1980, a crescut chiar si cu 10%, in special pentru garsoniere si apartamente cu doua camere.

"«Prima Casa» este un program care are ca segment de adresare persoanele cu un anumit venit, dar care nu isi puteau permite, pana anul trecut in octombrie, accesarea unui credit cu avans de 20%. Persoanele care aveau posibilitatea sa acceseze anul trecut un credit de 70.000-100.000 euro, chiar si peste, si care puteau sa achite un avans de cateva zeci de mii de euro, nu se grabesc sa cumpere acum si asteapta inca o eventuala scadere a preturilor. E posibil ca, pe ansamblu, in perioada urmatoare, sa mai fie unele scaderi la metrul patrat construit, in conditiile in care acum se mai vand locuinte vechi, din anii ’70, la un pret de 1.400 euro pe metru patrat, iar in octombrie anul trecut erau 1.800 euro pe metrul patrat construit. Piata si-ar putea reveni daca se va ajunge la 1.000-1.200 euro pe metrul patrat construit pentru locuintele vechi", ne-a declarat Marian Micu, director general al agentiei "Casa voastra".

In luna mai, cand tranzactiile imobiliare au atins cea mai joasa cadere, un apartament de doua camere din zona Iancului se vindea chiar si cu 55.000-57.000 euro. Acum vanzatorul cere 65.000, insa la negociere se ajunge la 60.000. "Adevarul este ca toti si-au ajustat pretul de vanzare dupa nivelul de la «Prima Casa». Le-au aliniat la oferta din program, in special la garsoniere si la apartamente de doua camere. La locuintele noi e o stagnare care se va mentine, pentru ca multi dezvoltatori au construit cand exista un varf de piata", a precizat Liviu Ureche, analist imobiliar. Iulie este prima luna din ultimul an in care se poate observa o tendinta evidenta de crestere a preturilor, potrivit raportului Colliers International. Nu este o crestere majora, incadrandu-se in limitele a maximum 4%, dar ceea ce face speciala aceasta luna de vara este cresterea constanta in toate sectoarele, doar sectorul 1 simtind o usoara depreciere, cu 2%.

Preturile apartamentelor de doua camere au crescut cel mai mult, din cauza Programului "Prima Casa", observandu-se un plus intre 10 si chiar 15% in ultima perioada. Este foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa gasim acum apartamente de doua camere sub 60-62.000 de euro in zone precum Militari, Titan sau Iancului, mentioneaza raportul Colliers. Acestea sunt zone cu preturi medii, care se incadreaza in plafonul maxim de 57.000 euro impus in cadrul programului.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 28 iulie 2008

Foto: Romania libera

miercuri, 22 iulie 2009

Modificarile conventiei cu Fondul de Garantare nu afecteaza "Prima Casa"

» Precizarile si unele modificari care se vor adauga textului conventiei de garantare a creditelor contractate pentru cumpararea unei locuinte prin Programul "Prima Casa" nu vor afecta desfasurarea programului propriu-zis si, potrivit declaratiilor specialistilor, nu vor avea influente care sa conduca la costuri suplimentare pentru beneficiarii care aplica pentru credite.

Discutiile de marti dintre premierul Emil Boc si reprezentantii bancilor interesate de Programul "Prima Casa" au vizat gasirea unor solutii juridice referitoare la executarea garantiei in caz de neplata, constituirea asigurarii pentru locuinte, forma ipotecii si posibilitatea achizitionarii unei locuinte nou-construite prin credit bancar, deja ipotecata. Modificarile care se vor aduce prin actele normative la programul guvernamental "Prima Casa" nu vor afecta clientii care vor aplica pentru credite. "Reprezentantii bancilor au adus in discutie chestiuni de natura juridica referitoare la instituirea ipotecii, a garantiei etc., si care nu vor afecta clientii, cei care aplica la program. Cel mult, se poate intampla sa mai existe o banca, doua care sa nu fie de acord cu noile modificari, la fel cum s-a intamplat cu ING Bank Romania, care a anuntat ca nu mai participa la program", a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Bancile implicate in Programul "Prima Casa" vor semna, la sfarsitul acestei saptamani, o noua conventie cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin care se vor stabili procedurile legale de executare a garantiei. Ipoteca instituita asupra proprietatilor vandute prin "Prima Casa" va fi legala, nu conventionala, asa cum era prevazut in documentul initial.
"Nu vor fi influente din punctul de vedere al costurilor pentru cei care aplica in cadrul programului. Deoarece ipoteca va fi una legala, si nu conventionala, actele nu se vor mai face la notar si, implicit, pentru clienti va fi o cheltuiala mai mica. De altfel, Ministerul Justitiei, printr-o recomandare, a confirmat inca de la inceput ca ipoteca este legala", ne-a declarat Irina Constantinescu, director in cadrul Fondului National de Garantare pentru IMM-uri.
Din cele 19 banci care au ramas inscrise in Programul "Prima Casa", 13 au semnat deja conventii cu FNGCIMM, insa doar doua au acordat deja credite. Conventia este semnata intre Ministerul Finantelor si Fondul National de Garantare pentru IMM, pe de-o parte, si reprezentantii bancilor interesate de acest program. Modificarile conventiei cu Fondul de Garantare se vor aplica si contractelor semnate deja de banci, prin incheierea unor acte aditionale.

Pentru creditele prin Programul "Prima Casa", persoanele interesate vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara) plus maximum 2,5 puncte procentuale.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 23 iulie 2009
Foto: Romania libera

marți, 21 iulie 2009

"Prima Casa" va include si locuintele nou-construite si deja ipotecate

Prevederile conventiei de garantare a creditelor contractate pentru cumpararea unei locuinte prin Programul "Prima Casa" vor fi modificate prin introducerea unei masuri ce va permite includerea in program si a apartamentelor nou-construite prin credit bancar si deja ipotecate.

Guvernul va aproba in sedinta de miercuri toate modificarile necesare la Programul "Prima Casa", pentru ca toate bancile interesate de program sa poata acorda credite. De asemenea, textul conventiei de garantare a creditelor contractate pentru cumpararea unei locuinte prin Programul "Prima Casa" va fi modificat joi, prin introducerea unei masuri ce va permite includerea in program si a apartamentelor nou-construite prin credit bancar si deja ipotecate. Modificarile la Programul "Prima Casa" au fost convenite la intalnirea de ieri a premierului Emil Boc cu reprezentantii bancilor. La discutiile de la Palatul Victoria au participat reprezentanti ai BCR, UniCredit Tiriac, OTP Bank, Bancpost, Raiffeisen, Credit Europe Bank, dar si cei ai Ministerului Finantelor si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Potrivit vicepresedintelui Raiffeisen, Razvan Munteanu, alte probleme discutate la sediul Guvernului au fost in legatura cu modul de constituire a asigurarii pentru locuinte si de executare a garantiei in caz de neplata. "Garantia este irevocabila", a spus vicepresedintele bancii, citat de Mediafax. In forma actuala, conventia prevede anumite situatii in care garantia nu se plateste. Bancile implicate in Programul "Prima Casa" vor semna la sfarsitul saptamanii o noua conventie cu FNGCIMM, prin care se vor stabili procedurile legale de executare a garantiei. El a adaugat ca, prin noul document, ipoteca instituita asupra proprietatilor vandute prin "Prima Casa" va fi legala, nu conventionala, cum era prevazut in documentul initial.
Ipoteca de tip conventional presupune un contract intre parti si le-ar permite reprezentantilor bancilor sa recupereze mai repede banii de la fondul de garantare in cazul executarilor silite, in timp ce ipoteca legala impune ca totul sa se rezolve in instanta, ceea ce implica situatia ca bancile sa-si recupereze mai greu banii.
Reprezentantii FNGCIMM au primit de la Ministerul Justitiei o recomandare in sensul modificarii conventiei initiale pentru a se putea stabili ipoteca legala, nu conventionala.
Modificarile conventiei se vor aplica si contractelor semnate deja de banci, prin incheierea unor acte aditionale.
Din cele 20 de banci inscrise initial in Programul "Prima Casa", 13 au semnat deja conventii cu FNGCIMM, insa dintre acestea doar doua au acordat deja credite.
ING Bank Romania nu va mai participa la "Prima Casa" si a anuntat ca va lansa un produs de creditare similar celor oferite prin acest program.


Articol aparut in ziarul Romania libera din 22 iulie 2009
Foto: Romania libera

marți, 14 iulie 2009

Pe Autostrada Bucuresti-Ploiesti se va circula din 2010

Romulus Cristea

» Dupa mai bine de doi ani de la inceperea lucrarilor la tronsonul de autostrada Bucuresti-Ploiesti, nici un metru de drum nu este inca asfaltat. Termenul initial, anul 2009, anuntat in mandatul fostului ministru al Transporturilor Ludovic Orban pentru finalizarea lucrarilor a fost devansat cu inca un an. Autoritatile promit ca in iunie-iulie 2010, daca finantarile vor fi suficiente, am putea circula cu autovehiculele pe un segment de cateva zeci de kilometri din Autostrada Bucuresti-Brasov. Presedintele tarii si primul-ministru au fost saptamana trecuta pe santierul viitoarei autostrazi, iar declaratiile privind stadiul lucrarilor au fost similare: se lucreaza de zor si mai avem doar un an pana la darea in folosinta a tronsonului Autostrazii Bucuresti-Ploiesti. Pentru a observa stadiul lucrarilor, o echipa a ziarului s-a deplasat la fata locului, in punctele de lucru ale autostrazii.

Pana in primul trimestru al anului, constructorii si oficialii din Ministerul Transporturilor argumentau ca intarzierile la lucrarile Autostrazii Bucuresti-Ploiesti sunt datorate in principal problemelor legate de exproprieri. In prezent procedurile de expropriere fiind mult simplificate, constructia autostrazii poate inainta mai lejer, iar singurele dificultati care mai sunt invocate sunt doar cele legate de finantare.
In prima portiune a autostrazii, intre Bucuresti si Moara Vlasiei, care insumeaza 19,6 kilometri, constructor este consortiul Pizzarotti-Tirena Scavi. Lucrarile de santier avanseaza in patru puncte de lucru, incluzand atat constructia unor poduri si pasarele, cat si portiuni de kilometri intregi unde se lucra de zor la terasament. Fata de luna martie, schimbarile din zona sunt vizibile. Turnarea betoanelor pentru piloanele de la podul ce traverseaza balta Cretuleasca e incetinita de descoperirea unui sit arheologic.

Pe o portiune a traseului, zeci de muncitori, macarale, camioane, buldozere si dispozitive de turnat betoane fac un zgomot de nedescris, sub un nor de praf ridicat de rotile utilajelor. In continuarea viitoarei autostrazi, traseul e intrerupt brusc de o linie imaginara care delimiteaza terenul unde lucreaza in liniste arheologii la decopertarea celor peste o suta de morminte din necropola medievala.
Localnicii din stefanesti care in urma cu un an se opuneau cu inversunare exproprierilor, reclamand ca despagubirile erau sub pretul pietei, au acceptat situatia si, in mare parte, au incasat banii. "N-am avut ce sa facem, oricum lucrarile incepusera pe teren fara sa fim atentionati. Acum o luna am acceptat banii pe terenul expropriat", ne-a declarat Nicu Stefan, proprietar de teren in stefanesti, pe al carui fost teren de la Cretuleasca trece autostrada.

Asfaltarea de toamna
Si in celelalte comune de pe traseul Autostrazii Bucuresti-Ploiesti se lucreaza pe mai multe portiuni ale viitoarei autostrazi. Langa Moara Vlasiei si Gruiu se efectueaza diverse lucrari la terasament. Andrei Filip, primarul comunei Moara Vlasiei, spune ca sunt in lucru 6-7 kilometri din autostrada. "La Padurea Surlari, unde au fost probleme, la inceperea lucrarilor, din cauza zonei protejate Natura 2000, s-au obtinut avizele si s-au facut defrisari. Probabil ca vor incepe si aici lucrarile in curand", ne-a declarat Andrei Filip. La Moara Vlasiei au existat nu mai putin de 900 dosare de expropriere, insa autoritatile locale afirma ca acestea nu mai incurca acum in nici un fel continuarea lucrarilor, printr-o hotarare de guvern fiind aprobata exproprierea intregului traseu al autostrazii. Eventualilor nemultumiti de pretul oferit pe terenuri le mai ramane doar calea judecatoriei, fara a se mai putea opune exproprierii propriu-zise.


La Vlasiei, unde lucrarile sunt executate de Euroconstruct, se lucreaza de asemenea la terasamentul autostrazii pe o lungime de cativa kilometri. Daca in august anul trecut si in martie anul acesta nu era nici un semn ca s-ar lucra pe santier, in prezent zeci de camioane, buldozere si compactoare sunt in plina activitate.
In punctele de lucru ale companiei UMB din zona Tancabesti, lucrarile se desfasoara in acelasi ritm intens ca la inceputul anului. Reprezentantii firmei afirma ca in toamna acest tronson va fi asfaltat si ca activitatile pe santier ar putea fi mult accelerate daca ar exista finantare permanenta.


In zona localitatii Barcanesti, la sfarsitul anului trecut si in primele luni ale anului curent defrisarille de paduri, dar si procedurile de expropriere a unor imobile apartinand atat persoanelor fizice, cat si autoritatii locale au intarziat o buna bucata de timp lucrarile de santier. In prezent, pentru expropriati nici nu se mai pune problema (ca in urma cu un an) de a li se construi alte locuinte; ei au primit in cont sume de bani pentru exproprierea caselor si locuintelor. In zona podului autostrazii ce traverseaza DN1, cativa localnici disperati refuza sa-si paraseasca locuintele, justificand ca sumele primite sunt foarte mici.

"In casa locuim noua persoane. Pentru teren am primit 30.000 lei, iar pentru casa ni s-au oferit 110.000 lei. Cu banii astia nu avem unde sa ne mutam; nu gasim o casa cu banii astia. Am refuzat sa plecam din locuinta, am fost dati in judecata si am primit trei citatii pentru evacuare in ultima perioada", ne spune, plangand, Afina Savu din Tancabesti. Langa casa femeii, constructorii au demolat celelalte constructii si au turnat pilonul podului peste DN1 chiar in calcanul unei case expropriate.

De la o centura la alta
Adrian Ionescu, directorul Directiei Infrastructura Rutiera din cadrul Ministerului Transporturilor, afirma ca in toamna se vor asfalta 30 kilometri din tronsonul Autostrazii Bucuresti-Ploiesti. "Cei 30 de kilometri din portiunea Moara Vlasiei-Ploiesti vor fi asfaltati in toamna, insa nu vor fi circulabili. Abia anul viitor, prin iunie-iulie, se va putea circula pe toata portiunea Bucuresti-Ploiesti, intre centurile celor doua orase."
Portiunea autostrazii care pleaca din Bucuresti pana la centura – vreo 5-6 kilometri – nu va fi executata in acest an. Abia in 2010 va incepe constructia acestui segment, cu termen de finalizare in anul 2011. Viitoarea Autostrada Bucuresti-Brasov este impartita in patru tronsoane: Bucuresti-Moara Vlasiei, Moara Vlasiei-Ploiesti, Ploiesti-Comarnic si Comarnic-Brasov. Lungimea totala a autostrazii ar urma sa fie de aproximativ 164 km. Specialistii afirma ca intreaga Autostrada Bucuresti-Brasov nu va putea fi terminata mai devreme de anul 2013.


130 de morminte la picioarele podului
Un complex de locuire si o necropola cu 130 de morminte datate sfarsitul sec. XVI-prima jumatate a sec. XVII au fost descoperite chiar la picioarele podului viitoarei autostrazi ce trece prin stefanesti, la balta Cretuleasca. Corina Bors, de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, care coordoneaza lucrarile arheologice din zona, ne-a spus ca lucrarile de cercetare arheologica au inceput in luna mai si vor continua pana in prima jumatate a lunii august. "Aici, in zona Cretuleasca, unde este un sit arheologic, a fost descoperita necropola medievala de inhumatie si au fost deja cercetate 100 de morminte. La nord de necropola exista un complex de locuire din perioada medievala timpurie (cultura Dridu). Scheletele din morminte si inventarul gasit se scot, se cerceteaza si se depoziteaza la Muzeul National de Istorie, apoi se publica rezultatele cercetarii", ne-a declarat Corina Bors.

Cei 30 de kilometri din portiunea Moara Vlasiei-Ploiesti vor fi asfaltati in toamna, insa nu vor fi circulabili. Abia anul viitor, prin iunie-iulie, se va putea circula pe toata portiunea Bucuresti-Ploiesti, intre centurile celor doua orase." Adrian Ionescu, directorul Directiei Infrastructura Rutiera – Ministerul Transporturilor

Cu banii primiti din despagubirile pentru terenul expropriat si casa care urmeaza sa fie demolata nu putem cumpara nimic. Am refuzat sa parasim locuinta si am fost dati in judecata pentru evacuare." Afina Savu, locuitor din Barcanesti

Articol aparut in ziarul Romania libera din 15 iunie 2009

Foto: Romania libera/ Andrei Dumitru

luni, 13 iulie 2009

Exporturile s-au prabusit cu 25% in primul semestru

» Tendinta de scadere a exporturilor consemnata inca din noiembrie anul trecut continua in prezent, pentru a noua luna consecutiv.

» Specialistii afirma ca, pana la sfarsitul anului, per ansamblu, comprimarea exporturilor ar putea ajunge pana la 30%.


Importurile au scazut cu 38,9% in mai, iar exporturile s-au redus cu 25,2% fata de luna similara din 2008. Exporturile au insumat, in perioada mentionata, 9.505,1 milioane lei (2.269,9 milioane euro), iar importurile au insumat 12.459,5 milioane lei (2.974,6 milioane euro). Deficitul comercial al Romaniei s-a redus pentru a opta luna la rand, ajungand la 704,7 milioane euro, potrivit datelor preliminare comunicate de Institutul National de Statistica (INS).
Reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) au afirmat ca in luna iunie si in primele zece zile ale lunii iulie exporturile au continuat sa scada. Astfel, in iunie, exporturile extracomunitare au scazut cu 26,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in iulie (pe primele zece zile) comprimarea consemnata a fost de 24,1%. "Putem spune ca in luna mai a fost inregistrata, in valori absolute, cea mai mare cadere a exporturilor (intracomunitare si extracomunicare), de 25,2%. In februarie, datele preliminare comunicate anuntasera o cadere de 27%, insa a existat o corectie a cifrei in luna urmatoare, in martie. Cert este ca tendinta de scadere s-a mentinut in tot semestrul I", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general ANEIR.

Importurile extracomunitare au scazut la jumatate
Pe sectorul de importuri, cel mai mare declin a fost inregistrat in comertul cu statele din afara Uniunii Europene (UE), din care Romania a importat in luna mai marfuri in valoare de 796,2 milioane euro, cu 49,2% mai putin decat in luna similara a anului trecut, cand importurile insumasera 1,57 miliarde euro. Importurile din celelalte 26 de state UE au scazut, in mai, cu 34%, la aproape 2,18 miliarde euro.
Exporturile realizate in perioada primelor cinci luni au fost de 46.672,8 milioane lei (11.006,9 milioane euro), iar importurile au fost de 62.031,4 milioane lei (14.635,5 milioane euro). Comparativ cu perioada ianuarie-mai 2008, exporturile au scazut cu 8,8% la valori exprimate in lei (21,1% la valori exprimate in euro), iar importurile au scazut cu 26,6% la valori exprimate in lei (36,5% la valori exprimate in euro).
Deficitul comercial in perioada ianuarie-mai a fost de 15.358,6 milioane lei (3.628,6 milioane euro), cu 18.034,4 milioane lei (5.479,0 milioane euro) mai mic decat in perioada similara din 2008. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 34.785,8 milioane lei (8.216,6 milioane euro) la expedieri si de 45.491,3 milioane lei (10.746,1 milioane euro) la introduceri, reprezentand 74,5% din total exporturi si 73,3% din total importuri.

"Reducerea deficitului comercial s-a realizat brutal"
Mihai Ionescu, de la ANEIR, a precizat ca scaderea importurilor a continuat in lunile iunie si iulie: "Importurile extracomunitare au cazut in iulie cu 44,2%, iar pentru prima perioada a lunii iulie contractia a fost de aproape 44%. Tendinta s-a mentinut timp de sase luni, scaderea importurilor depasind cu mult exporturile, ceea ce a condus la reducerea deficitului comercial. Aparent un aspect pozitiv, pentru ca se ajunsese la un deficit foarte mare.

Insa putem afirma ca reducerea deficitului s-a realizat brutal si din cauza reducerii puterii de cumparare. Caderea exporturilor a facut ca importurile de completare sa scada si ele, in special pentru materia prima. In plus, scaderea importurilor a rezultat si din reducerea volumului de investitii, iar daca ne raportam la faptul ca nu s-au mai adus echipamente performante si materiale de constructii de calitate, nu mai e nimic imbucurator".
Daca in primul semestru declinul exporturilor a consemnat o comprimare cu 25%, nici pentru lunile urmatoare nu sunt semne de redresare. "Nu putem afirma in prezent ca va fi o tendinta de crestere pozitiva a exporturilor in semestrul II. Estimativ, pe tot anul, caderea consemnata la exporturi va fi undeva la 20-30%", a precizat Ionescu.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 14 iulie 2009

Foto: Romania libera

joi, 9 iulie 2009

Productia industriala a marcat a opta luna de declin

» In primele cinci luni ale anului, productia industriala s-a diminuat cu aproape 12%, pe fondul reducerii, in principal, a activitatilor din industriile prelucratoare si extractiva.

» Analistii economici apreciaza ca pentru urmatoarele luni nu sunt semne de redresare, in conditiile in care exporturile nu s-au relansat, iar comenzile din industrie sunt in scadere.


Productia industriala a scazut in mai pentru a opta luna consecutiv, dar dinamica regresiva inregistrata in luna mai este mai temperata, in comparatie cu maximele inregistrate in ultimele luni ale anului 2008. In luna mai, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 10% fata de luna corespunzatoare din anul precedent, scadere determinata de industria extractiva (-13,7%) si industria prelucratoare (-11,1%), potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au crescut cu 3,1%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,1%), industria bunurilor intermediare (-13,8%), industria bunurilor de uz curent (-11,4%), industria bunurilor de capital (-8,0%) si industria energetica (-1,8%).

Productia industriala, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (serie ajustata), comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, s-a diminuat cu 9,8%, din cauza scaderilor inregistrate in industria extractiva (-13,2%) si industria prelucratoare (-11,3%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au crescut cu 2,4%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,9%), industria bunurilor intermediare (-13,9%), industria bunurilor de uz curent (-9,5%), industria bunurilor de capital (-3,6%) si industria energetica (-1,0%). "Despre o scadere importanta a productiei industriale putem vorbi daca facem referire la perioada cumulata a primelor cinci luni ale anului. Scaderea inregistrata este de aproape 12%, o scadere care se aplica la o baza mica, daca tinem cont ca industria a avut o contributie de doar 0,9% la cresterea economica de anul trecut.

Industria a inceput sa inregistreze scaderi inca din vara trecuta. Nu pot fi motive de optimism nici pentru lunile urmatoare, in conditiile unei cereri externe scazute si ale contextului economic in general", a declarat Ilie serbanescu, analist economic. In perioada 1 ianuarie-31 mai, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 11,8%, fapt determinat de scaderile inregistrate de industria prelucratoare (-13,3%), industria extractiva (-7,4%) si de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,1%). Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,7%), industria bunurilor intermediare (-17,5%), industria bunurilor de capital (-10,3%), industria bunurilor de uz curent (-10,1%) si industria energetica (-4,6%).

Articol aparut in ziarul Romania libera din 10 iulie 2009

Foto: Romania libera

marți, 7 iulie 2009

Criza a taiat un sfert din volumul lucrarilor de constructii

» In mai a fost marcata a patra luna consecutiva de caderi din ce in ce mai abrupte in sectorul constructiilor, dupa o lunga perioada de cresteri spectaculoase din domeniu, care ne-au mentinut pe primele locuri in topul european de profil.

» Analistii imobiliari prevestesc prelungirea si acutizarea crizei in constructii cel putin pana in perioada septembrie-octombrie.
In luna mai, fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucarilor de constructie (serie bruta) a scazut cu 24,5%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Ritmul negativ de crestere din luna mai a fost aproape dublu fata de cel din luna aprilie, cand volumul lucrarilor de constructie a scazut cu 13,7%.
Criza a dat primele semne de inrautatire a situatiei din constructii in ianuarie, cand cresterile au fost nesemnificative. In februarie a fost inregistrat, pe fondul crizei economico-financiare, primul recul din constructii dupa o lunga perioada insumand 28 de luni de cresteri spectaculoase, care au plasat Romania in topul european de profil. In lunile care au urmat, declinul a fost evident, scaderile din constructii fiind tot mai accentuate.

"E inca dificil de apreciat cand se va opri acest declin din sectorul constructiilor. Probabil, cel mai grav, socul se va resimti undeva in toamna. Suportam acum consecintele neaplicarii la timpul potrivit a masurilor anticriza anuntate de guvernanti si faptul ca nu se asigura o relaxare fiscala de care sa beneficieze firmele", ne-a declarat Razvan Niculescu-Aron, prim-vicepresedinte al Patronatului Societatilor din Constructii.
Volumul lucrarilor de constructii, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (serie ajustata), in luna mai 2009, comparativ cu luna aprilie 2009, a inregistrat o scadere cu 1,6%. Pe elemente de structura au avut loc scaderi la toate componentele, astfel: la lucrarile de reparatii capitale (-6,7%), la constructii noi (-3,1%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-0,1%).

Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile nerezidentiale (-7,6%) si la cladirile rezidentiale (-4,4%). O crestere cu 3,2% s-a inregistrat la constructiile ingineresti. "Varful crizei in constructii se va simti spre toamna. Atunci, vom asista la falimente mult mai multe decat in prezent si vor fi valuri de disponibilizari. Avem, intr-adevar, o problema daca in perioada actuala, cand trebuia sa avem un maximum de activitate in constructii, ne confruntam cu scaderi accentuate ale volumului lucrarilor de constructie", a precizat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Raportat la perioada similara a anului trecut, in mai 2009, pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la toate componentele, astfel: la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-38,7%), la lucrarile de reparatii capitale (-37,0%) si la lucrarile de construc-tie noi (-17,0%), potrivit INS.
Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructie a scazut la constructiile ingineresti (-29,8%), la cladirile nerezidentiale (-25,0%) si la cladirile rezidentiale (-9,1%).

Articol aparut in ziarul Romania libera din 8 iulie 2009

Foto: Romania libera

luni, 6 iulie 2009

CNADNR: datoriile depasesc de peste doua ori investitiile anuntate

» Pentru finalizarea unor lucrari de infrastructura, Guvernul vrea sa aloce 100 milioane euro pana la sfarsitul anului.

» Datoriile din primul semestru pentru lucrari executate la drumuri si autostrazi insumeaza 225 milioane euro.

» Autostrada Transilvania, Pasajul Baneasa si cateva centuri de ocolire a oraselor, considerate lucrari prioritare.

Guvernul ar urma sa aloce, pana la sfarsitul anului, 100 milioane euro pentru finalizarea unor lucrari de infrastructura care au fost deja incepute si care sunt considerate prioritare. Cel mai probabil, alocarea sumei de 100 milioane euro ar urma sa se faca in urma viitoarei rectificari bugetare din septembrie. "Avem peste 100 milioane de euro pentru finalizarea unor lucrari. Obiectivul nostru este ca in acest an sa finalizam lucrarile si sa nu mai lasam din nou lucrari incepute si neterminate", a afirmat Boc la sfarsitul saptamanii trecute, cu ocazia unei vizite pe santierul centurii Valcele-Apahida. Potrivit premierului, pana la sfarsitul anului se vor finaliza lucrarile la 42 kilometri ai Autostrazii Transilvania, la tronsonul Campia Turzii-Gilau, centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca, centura municipiului Gherla, drumurile Cluj-Bistrita, Cluj-Suceava si Arad-Lugoj, centurile Timisoarei si Ploiestiului si Pasajul Baneasa.

Pentru proiectele de investitii derulate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) in 2009, finantarea de la buget este de aproximativ 1,7 miliarde lei (405 milioane euro), in conditiile in care reprezentantii institutiei afirma ca ar fi fost nevoie de o suma cel putin dubla pentru continuarea proiectelor, la care sa se adauge si fondurile externe nerambursabile. Mai mult, sustin oficialii CNADNR, in 2009 s-au platit datorii restante de 140 milioane euro, ramase din 2008.

In prezent, pentru lucrarile deja executate de constructori la drumuri si autostrazi in trimestrele I si II, CNADNR mai are de plata 948 milioane lei (225 milioane euro). "Pe santiere se lucreaza chiar daca mai sunt datorii catre constructori. Cei care executa lucrari trebuie platiti si se fac unele «reasezari», adica se dau bani pentru unele lucrari considerate mai importante. In august-septembrie va fi o rectificare de buget, care probabil va permite continuarea investitiilor", a declarat Dorina Tiron, director general CNADNR. Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul va achita in aceasta luna companiei americane Bechtel o datorie de 48 milioane euro. Suma reprezinta cheltuieli curente neonorate pentru lucrarile la Autostrada Transilvania. "Sunt cheltuieli curente care practic trebuie aduse la zi si pe care in iulie le aducem in grafic. Este o datorie de 48 milioane euro", a afirmat Boc.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 7 iulie 2009

Foto: Romania libera

miercuri, 1 iulie 2009

Sase luni de gratie pentru firmele cu datorii

» Firmele care pana pe data de 30 septembrie 2008 nu aveau datorii la bugetul de stat, dar a caror situatie s-a agravat din cauza crizei economice vor beneficia, in anumite conditii, de amanarea timp de sase luni a platii obligatiilor fiscale. Astfel, firmele nu vor fi executate silit pentru datoriile acumulate la bugetul de stat, insa vor trebui sa achite lunar restul obligatiilor pe care le au si nu vor scapa de datorii.

Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca societatile comerciale sa poata beneficia de amanarea la plata pe o perioada de sase luni a obligatiilor catre stat, acumulate dupa 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, daca anterior acestei date au achitat la timp datoriile, cu conditia sa plateasca obligatiile curente.
"Pentru a putea beneficia de aceste prevederi, pentru a nu fi executate silit, trebuie ca restul obligatiilor pe care le au, lunar, sa le achite", a declarat premierul Emil Boc la finalul sedintei de marti a Executivului. Datoriile catre stat vor fi penalizate, dar firmele nu vor mai fi executate silit.


Rambursare si garantii bancare
Potrivit OUG adoptate de Guvern, firmele care au inceput sa aiba restante la plata obligatiilor catre stat dupa data de 30 septembrie 2008 au dreptul sa ceara o singura data, intr-un an calendaristic, amanarea platii datoriilor. Firmele care vor solicita amanarea la plata a datoriilor bugetare pe o perioada de sase luni vor fi obligate sa garanteze rambursarea ulterioara a obligatiilor restante printr-o scrisoare de garantie bancara si/sau imobiliara, care sa acopere sumele amanate la plata, precum si majorari de intarziere. Amanarile la plata isi pierd valabilitatea daca nu este indeplinita conditia garantiei, iar pierderea valabilitatii amanarii la plata atrage anularea acesteia, precum si inceperea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite, conform actului normativ.

Amanare, nu reesalonare
"Consiliul Europei a recomandat initial aceasta masura pentru firmele a caror situatie s-a agravat incepand cu 30 iulie 2008. Masura vizeaza insa un sprijin doar pentru firmele cu un comportament fiscal corect, dar care au fost puternic afectate de criza. Este vorba doar de o amanare a platii obligatiilor fiscale, cu penalizarile de rigoare, nicidecum de o reesalonare a datoriilor, care putea fi interpretata ca ajutor de stat.

Adaptare la criza
De aceasta masura vor beneficia firmele care dovedesc ca nu aveau datorii pana pe 30 septembrie 2008, firme care in mod normal nu sunt rau-platnice si care acum au dat dovada ca au reusit sa se restructureze, sa gaseasca eventuale contracte, pe scurt, s-au adaptat la criza", a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Pentru a beneficia de aceasta facilitate, firmele trebuie sa fi depus toate declaratiile fiscale, sa nu aiba "fapte" inscrise in cazierul fiscal si sa nu se afle in procedura de insolventa. Amanarea platii se acorda la cerere. Cererea va fi solutionata intr-un termen de 15 zile. Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), considera ca masura este binevenita, "firmele afectate de criza, dar care nu erau inainte rau-platnice, vor avea o perioada de sase luni pntru a-si putea plati datoriile si nu vor fi executate silit". Masura instituita de Guvern este aplicabila pana pe data de 20 decembrie 2009.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 2 iulie 2009

Foto: Romania libera