vineri, 22 mai 2009

Preturile stagneaza

» Produsele alimentare nu se vor scumpi in perioada urmatoare, chiar daca este seceta.

» Fermierii afectati de calamitate vor fi despagubiti din fondul de interventie al Guvernului.

Seceta care deja isi face simtite efectele la culturile cerealiere nu va duce, cel putin in perioada urmatoare, la scumpiri ale produselor alimentare, potrivit declaratiilor lui Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii. El a anuntat, miercuri, ca seceta si inghetul au calamitat peste un milion de hectare de teren insamantat cu cereale (din suprafata totala de sapte milioane de hectare) si ca ar putea declara starea de calamitate in mai multe judete, dupa ce va primi de la Institutul National de Meteorologie documentatia necesara. Ministrul Sarbu a anuntat ca fermierii ale caror terenuri sunt serios afectate ar putea sa primeasca despagubiri provenind din fondul special de interventii al Guvernului. Declaratiile oficialilor de la Agricultura care sustin ca nu vom asista la un nou val de scumpiri ale alimentelor sunt sustinute si de o parte din reprezentantii patronatelor din agricultura si industria alimentara.


"Desi s-a inregistrat in primul trimestru al anului o scadere a vanzarilor la lapte de circa 20%, nu se pune deocamdata problema cresterii de preturi. Pentru a nu scadea volumul de vanzari, deoarece aveam de-a face cu produse perisabile, producatorii prefera sa lanseze promotii si sa atraga clienti. Este o tactica mai buna decat sa stai cu marfa pe stoc", a declarat Valentin Blanaru, director executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui – APRIL. De asemenea, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale din Industria Alimentara – Romalimenta, considera ca, desi este evidenta scaderea vanzarilor si chiar daca se va suprapune seceta, nu vom asista la majorari de preturi ale alimentelor. "In general, tendinta pe piata europeana este de stagnare a preturilor si poate se inregistreaza unele scaderi.

Panica creata din cauza crizei este unul din motive, iar producatorii lucreaza pe pierdere sau cu profit zero. Nu vor fi modificari majore la preturi, ci eventuale variatii care se inregistreaza anual, in limite acceptabile. In medie, pe tot anul, nu cred ca se va depasi o crestere de 4%", a declarat Minea. Patronii din industria alimentara spun ca seceta nu trebuie sa constituie un motiv de panica deoarece influente evidente asupra preturilor nu vor putea aparea decat daca si activitatile agricole ale altor tari europene vor fi calamitate.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 23 mai 2009

Foto: Romania libera

joi, 21 mai 2009

Statul vrea sa garanteze unele credite ipotecare

» Persoanele care achizitioneaza pentru prima oara o locuinta si nu au mai beneficiat de vreun credit ipotecar vor putea fi sprijinite de stat, care va garanta 80% din creditul pentru cumpararea primei case. Analistii apreciaza ca, daca programul va fi corect fundamentat, ar putea relansa sectorul constructiilor, puternic afectat in ultima perioada de criza.

Creditele pentru achizitionarea primei locuinte vor fi garantate in limita maxima de 60.000 euro, potrivit Programului "Prima Casa", aprobat, prin memorandum, de Guvern. Trebuie mentionat ca mai exista doua programe nationale pentru sprijinirea celor care isi construiesc case: creditul ipotecar ANL si subventia de 20% acordata anumitor categorii de persoane (tineri casatoriti, sinistrati, evacuati) care isi construiesc prima casa cu credit ipotecar.
In cazul Programului "Prima Casa", recent aprobat, creditele contractate pentru achizitionarea primei locuinte vor fi garantate partial de stat in limita maxima de 60.000 euro, finantarea totala asigurata acestui program ridicandu-se la un miliard de euro, a anuntat premierul Emil Boc. Programul va fi operational in maximum 60 de zile.

Garantia va fi acordata persoanelor ce achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar. "Dorim sa-i sprijinim in mod direct pe cei aflati in fata achizitionarii primei case. stim ce dificultati exista: fie nu exista bani pentru plata avansului la banca, fie uneori nu exista salariu suficient pentru a-ti putea plati ratele aferente unei case pe care o cumperi si pentru care te imprumuti de la banca. Decizia de garantare a creditului este un spijin direct si pentru sectorul constructiilor", a spus Boc, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a aratat ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un imprumut in valoare de 100 milioane euro, cu garantia statului pentru 80% din suma, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor. Pogea a apreciat ca facilitatea va conduce la deblocarea creditarii, relansarea pietei imobiliare si a sectorului de constructii.

Analistii imobiliari considera ca decizia de garantare de catre stat a 80% din creditul de achizitie a primei locuinte ar putea constitui baza relansarii sectorului de constructii grav afectat de criza economico-financiara. "Programe similare exista in mai multe tari ale Uniunii Europene. Daca creditele vor fi directionate spre cumpararea de locuinte noi, masura va fi benefica pentru relansarea constructiilor. Singura problema ramane limita de credit de 60.000 euro pentru care garanteaza statul. Nu prea gasesti locuinte noi la un asemenea pret. De asemenea, vor trebui clarificate normele de aplicare a programului si daca se poate intr-un timp foarte scurt, deoarece constructorii trec printr-o perioada extrem de dificila", a declarat Liviu Ureche, analist imobiliar.

"Modalitatea de realizare a acestui program este facuta prin intermediul garantiei de stat. Vor putea fi garantate imprumuturi pentru achizitionarea de locuinte, in valoare de un miliard de euro", a declarat premierul. Bancile care vor participa la acest program vor trebui sa indeplineasca conditii de eligibilitate. "Bancile eligibile sunt cele care au un cost total al creditului cat mai scazut, au retea de distributie, filiale in teritoriu, durata de aprobare a creditului relativ scurta, iar avansul pe care-l solicita sa fie cat mai mic, avand in vedere ca Fondul preia o parte din risc", a afirmat ministrul Finantelor.

» Conditii
In cadrul programului vor putea aplica persoane fizice care doresc achizitionarea primei locuinte, imobil nou sau din fondul locativ deja existent. "Finantarea va fi asigurata de banci, dar cu un grad mai mare de siguranta, deoarece exista o garantie partiala din partea statului", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 22 mai 2009

Foto: Romania libera

miercuri, 20 mai 2009

Seceta si recesiunea pun pe butuci agricultura

» Vremea secetoasa prognozata de meteorologi pentru perioada urmatoare, dar si criza economica prelungita, ii determina mai ales pe micii agricultori sa renunte sa mai lucreze pamantul. De asemenea, subventiile mici din agricultura si acordarea lor cu intarziere, stoparea creditarii, precum si lipsa unui sistem eficient de irigatii sunt alte motive de nemultumire pentru marii fermieri.

Nici una dintre guvernarile care au urmat dupa 1990 nu a reusit sa puna la punct un program coerent privind irigarea terenurilor agricole din Romania. De la o suprafata de peste trei milioane de hectare cu amenajari de irigatii in 1990, in prezent, totalul suprafetelor pentru care au fost incheiate contracte de irigare pentru 2009 abia ajunge la 500.000 de hectare.
"Legislatia privind agricultura nu a acoperit niciodata in ultimii 20 de ani problemele cu care se confrunta agricultorii. Investitiile au fost mereu insuficiente, subventiile s-au dat cu taraita, iar legat de irigatii aproape ca nu s-a rezolvat nimic. In prezent, abia daca se pot iriga 400.000-500.000 de hectare, de opt ori mai putin ca in 1990", a declarat stefan Niculae, presedintele Federatiei Agrostar.

Reprezentantii fermierilor sustin ca anul 2009 va fi unul extrem de dificil pentru agricultura si se asteapta ca aproape jumatate din suprafata arabila a tarii (patru milioane de hectare) sa fie afectata de seceta din vara, anuntata de Institutul de Meteorologie. "Suntem deja in situatia sa cuantificam o pierdere de 10-20% din productia de cereale. Nu s-au achizitionat ingrasaminte din lipsa de bani si ploile nu au fost suficiente. Peste aceste probleme care au tot existat de-a lungul anilor s-a suprapus si criza economico-financiara. Daca in urmatoarele trei saptamani nu vor fi precipitatii suficiente, vom discuta de pierderi considerabile in agricultura. Nu e exclus sa avem o seceta similara anului 2007, cu pierderi pe masura", a precizat presedintele Agrostar.

Ar putea fi declarata starea de calamitate
Ca urmare, pe langa cerealiere vor fi afectate culturi precum floarea-soarelui, porumb si sfecla de zahar. Prin efectul de propagare, fermele zootehnice vor avea probleme, se vor scumpi furajele, va scadea productia si, foarte probabil, pretul alimentelor va creste. Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, a declarat ieri ca, potrivit datelor centralizate de minister, pana in prezent, 1.054.000 hectare de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet, fiind posibil ca, in 2009, in Romania sa fie declarata starea de calamitate din cauza secetei. "Din ce am centralizat la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in prezent avem 1.054.000 de hectare afectate in proportie de 50% sau mai putin. Vom lua legatura cu cei de la Institutul National de Meteorologie si ei ne vor da documentele necesare pentru a declansa starea de calamitate. In acest an vom avea stare de calamitate pe o suprafata mare", a spus Sarbu.

» Trei luni de foc
Meteorologii avertizeaza ca in urmatoarele trei luni seceta va fi extrema in Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat si Crisana, in sudul si vestul Transilvaniei. Precipitatiile in aceste zone reprezinta o treime din norma climatologica la nivelul intregii tari. In iunie, temperaturile maxime pot depasi 35ºC in sudul tarii. In iulie se asteapta zile caniculare (cu temperaturi maxime peste 35ºC) si nopti tropicale (temperaturi minime peste 20º). In august vom avea temperaturi cu valori peste normele climatologice, in majoritatea regiunilor.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 21 mai 2009

Foto: Romania libera

marți, 19 mai 2009

IMM-urile vor sa participe la Programul "Rabla"

Includerea in Programul national de innoire a parcului auto a persoanelor juridice, precum si acceptarea vehiculelor utilitare ar putea sustiune, in continuare, cu succes programul propriu-zis si ar avea un efect benefic asupra industriei auto, potrivit reprezentantilor intreprinderilor mici si mijlocii. Initiativa IMM-urilor este sustinuta si de producatorul autohton de autovehicule Dacia.
Consiliul national al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a propus includerea, incepand cu etapa a II-a, in cadrul Programului national de innoire a parcului auto (cunoscut sub numele de Programul "Rabla") a persoanelor juridice si a vehiculelor utilitare usoare. Ideea de a permite participarea la program a persoanelor juridice a fost vehiculata de oficialii Ministerului Mediului inca din 2007, insa a ramas nepusa in practica. Deocamdata, programul se adreseaza strict persoanelor fizice care doresc sa-si achizitioneze un autoturism nou in locul autoturismului uzat, vechi de peste 10 ani, predat in reteaua de colectare a vehiculelor scoase din uz.

"Propunem includerea, incepand cu etapa a doua (pentru perioada 1 iunie-31 august), in cadrul Programului 2009 de innoire a parcului auto national a persoanelor juridice, a leasingului, precum si a vehiculelor utilitare usoare. Aceasta initiativa a venit si la propunerea Dacia", a spus Ion Glisca, vicepresedintele Consiliului. Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii apreciaza ca o astfel de masura ar ajuta la dezvoltarea Programului de innoire a parcului auto in conditiile reducerii drastice a vanzarilor de autoturisme. De asemenea, aceasta va avea un efect benefic si asupra furnizorilor de pe orizontala din industria auto, puternic afectati in ultima perioada de criza economica.

CNIPMMR a anuntat, ieri, citand datele Ministerului Mediului, ca pana pe 8 mai au fost emise note de acceptare pentru 7.364 de masini, dintr-o cota alocata de 20.000 de bucati. A doua faza a programului se va desfasura intre 1 iunie si 31 august.
Reprezentantii patronilor considera ca repartizarea cotelor din program ar trebui sa fie realizata in functie de cererea de pe piata, astfel incat firmele participante la program care reusesc sa vanda mai multe masini sa primeasca o cota mai mare. Dacia este singura marca ce a reusit sa-si epuizeze cota alocata, de 1.731 de masini.
"Cota trebuie sa fie data de piata pentru fiecare marca", a mai spus Glisca. Parcul auto din Romania este format din peste 3,6 milioane de vehicule, din care peste 60% au o vechime mai mare de 10 ani, iar 25% sunt fabricate cu mai bine de 20 de ani in urma.

» Etape trimestriale
Pentru 2009 a fost alocata suma de 3.800 lei pentru fiecare autoturism nou achizitionat in schimbul unuia uzat si predat in reteaua de colectare. In program pot aplica, deocamdata, doar persoanele fizice si sunt acceptate doar autoturismele mai vechi de zece ani. In acest an, numarul maxim de autovehicule care ar putea fi casate contra unei prime si a asumarii obligatiei de catre proprietar de a achizitiona o masina noua este de 60.000, in trei etape trimestriale de cate 20.000 de bucati.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 20 mai 2009

Foto: Romania libera

luni, 18 mai 2009

Enel si Eni vand 51% din SeverEnergia catre Gazprom

» Enel si Eni au semnat un acord pentru vanzarea a 51% din SeverEnergia catre Gazprom pentru aproximativ 1,5 miliarde de dolari americani. Compania ruso-italiana a planificat inceperea productiei de gaze, in vestul Siberiei, pana in iunie 2011. Analistii economici considera ca prin aceasta tranzactie rusii incearca sa mentina un control strict asupra resurselor energetice pastrand in acelasi timp si o participare investitionala din partea unor companii straine.

Acordul dintre ENEL si ENI cu OAO Gazprom, cea mai mare companie de export a gazului natural, pentru vanzarea a 51% din SeverEnergia a fost semnat la Soci, la sfarsitul saptamanii trecute. Gazprom va plati pentru pachetul achizitionat 1,5 miliarde de dolari americani. Incepand din 2013, SeverEnergia are ca obiectiv producerea a cel putin 150.000 barili echivalent petrol pe zi.
SeverEnergia, un parteneriat format de Eni si Enel, cele mai mari companii de energie si petrol italiene care detin titluri energetice ale Rusiei, includea in totalitate companiile Arcticgaz, Urengoil si Neftegaztechnologia, care, la randul lor, detin licente pentru explorarea si productia de hidrocarburi ce acopera rezerve de gaze si petrol estimate la un total de 5 miliarde BOE (barili echivalent petrol). Dupa ce tranzactia va fi finalizata, cota Enel in actiunile detinute la SeverEnergia se va reduce de la 40 la 19,6%, in timp ce cota Eni se va reduce de la 60 la 29,4%.

Gazprom a mai decis luna trecuta sa cumpere de la Eni, 20% din actiunile detinute la compania petroliera Gazprom Neft, pentru 4,2 miliarde dolari. Eni a castigat licitatia in aprilie 2007 pentru actiuni ale Gazprom Neft, parte a unei achizitii (4,5 miliarde dolari) de zone de campuri de gaze din Siberia, in parteneriat cu Enel SpA, ca urmare a falimentului companiei OAO Yukos Oil. Eni a dat Gazprom-ului dreptul de a-si rascumpara titlurile emise la pretul de 3,7 miliarde de dolari, plus costurile tranzactiei, la orice moment in decursul celor doi ani, perioada stabilita prin acordul initial.
"Acordul pe care l-am incheiat marcheaza un pas inainte important in strategia noastra de crestere pe piata ruseasca de-a lungul intregului lant valoric, de la campurile cu gaze pana la generarea si vanzarea de electricitate. Din aceasta perspectiva, intrarea Gazprom ne ofera garantia ca putem contribui continuu la furnizarea sigura de gaze catre centralele noastre din Rusia, in conditii avantajoase prin cota noastra la SeverEnergia", a precizat directorul general executiv al Enel, Fulvio Conti.

Plata pentru achizitionarea pachetului de 51% din SeverEnergia se va face in doua transe, intre 2009 si 2010. Suma datorata catre Enel se ridica la 600 milioane de dolari americani, iar cea datorata Eni, la 900 milioane de dolari americani. Este de asteptat ca tranzactia sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii iunie 2009.
Gazprom, cea mai mare companie rusa de export a gazului natural, si-a exercitat optiunea de a achizitiona 51% din alianta italiana SeverEnergia dintre Enel SpA si Eni SpA. Este o politica a Rusiei de a impune un control, pentru ca la urma urmei energia este o resursa strategica. Rusii mentin controlul exploatarilor, dar in acelasi timp incearca sa nu afecteze foarte mult investitorii.

SeverEnergia, care are peste 500 de angajati in birourile din Moscova si Novy Urengoy, va deveni, ca urmare a semnarii acordului, prima companie ruso-italiana activa in regiunea Yamal Nenets din vestul Siberiei. In regiune se produc 90% din gazele rusesti. Enel, Eni si Gazprom au convenit sa inceapa productia de gaze pana in iunie 2011, la campul Samburskoye, si in doi ani sa atinga un nivel de 150.000 BEP/zi. Partenerii au mai decis, de asemenea, sa coopereze pentru reinnoirea si actualizarea licentelor, cat si pentru stabilirea detaliilor in ceea ce priveste planul de dezvoltare a campurilor petroliere.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 19 mai 2009

Foto: Romania libera

luni, 11 mai 2009

Importurile s-au redus cu 35% in primul trimestru


» Deficitul comercial al Romaniei a scazut in primul trimestru cu 54,8%, la 1,995 miliarde euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Exporturile realizate de Romania in primul trimestru au fost de 27,978 miliarde lei (6,56 miliarde euro), iar importurile au totalizat de 36,458 miliarde lei (8,55 miliarde euro), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, exporturile au scazut cu 19,4% (la valori exprimate in euro), iar importurile au scazut cu 35,4%.
In trimestrul I 2009, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (40,6% la export si 32,2% la import) si alte produse manufacturate (37,8% la export si, respectiv, 32,2% la import). Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in trimestrul I 2009 a fost de 20.990,3 milioane lei (4.918,3 milioane euro) la expedieri si de 26.897,4 milioane lei (6.302,1 milioane euro) la introduceri, reprezentand 75,0% din total exporturi si 73,8% din total importuri.

Diferenta dintre dinamica calculata pe baza valorilor exprimate in lei si cea calculata din valori exprimate in euro a fost determinata de deprecierea monedei nationale cu 14,6% in luna ianuarie 2009, cu 17,3% in luna februarie 2009 si cu 15,1% in luna martie 2009 fata de lunile corespunzatoare din anul 2008, potrivit INS.
"Evolutia satisfacatoare a exporturilor din luna martie se pare ca a fost doar o intamplare, cifrele pentru luna aprilie indicand o cadere a exporturilor pe zona extracomunitara de 40%, evolutie similara cu cea din lunile ianuarie-februarie. Acest fapt ne determina sa mentinem prognoza noastra pentru primul trimestru si care indica o scadere a exporturilor de 30-40%", a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR). Comparativ cu martie 2008, exporturile au crescut cu 7,8% la valori exprimate in lei (au scazut cu 6,9% la valori exprimate in euro), iar importurile au coborat cu 25% la valori exprimate in lei (35,3% la valori exprimate in euro).

Fata de februarie, exporturile au crescut in martie cu 22,8% la valori exprimate in lei (23% la valori exprimate in euro), iar importurile s-au majorat cu 8,2% la valori exprimate in lei (8,4% la valori exprimate in euro).
Deficitul comercial a fost in martie de 2,42 miliarde lei (566 milioane euro), mai mic cu 5,27 miliarde lei (1,5 miliarde euro) decat in luna similara a anului trecut.

» Produse
Masinile si echipamentele, urmate de produsele manufacturate, detin ponderea cea mai mare din totalul exporturilor (40,6%, respectiv 37,8%). In primul trimestru, s-au mai exportat: produse agroalimentare, bauturi si tutun (6,5%), materii prime si materiale (5,7%), produse chimice si produse conexe (4,1%). In luna martie, exporturile extracomunitare au insumat un total de 709,5 milioane euro.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 12 mai 2009

Foto: Romania libera

vineri, 8 mai 2009

Bani pentru "Casa Verde"

» Autoritatile locale vor beneficia cu prioritate de finantari pentru panouri solare.

» Banii vor fi dati esalonat pentru fiecare proiect, pe masura realizarii acestuia.

Programul "Casa verde" a fost aprobat, iar bugetul alocat pentru acest an este de 310 milioane lei (circa 75 milioane euro). Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat ieri ca a semnat ordinul de punere in aplicare a Programului "Casa Verde". Ordinul semnat a fost deja trimis la Monitorul Oficial, urmand ca dupa publicarea acestuia, cel mai probabil saptamana viitoare, sa poata fi aplicat.
Autoritatile locale si centrale pot incepe sa depuna proiecte pentru imbunatatirea sistemelor clasice de incalzire a cladirilor din patrimoniul propriu si al asociatiilor de locatari.

"Consiliile judetene, primariile si ministerele care au in patrimoniul propriu spitale, camine de batrani sau scoli pot incepe sa depuna proiecte privind imbunatati-rea sistemelor clasice de incalzire termica prin panouri solare, celule fotovoltaice, pompe geotermale, instalatii eoliene sau biomasa", a spus ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
Pentru a putea participa la acest proiect, asociatiile de proprietari care au personalitate juridica vor trebui sa se adreseze consiliilor locale.
Finantarea de la Ministerul Mediului, acordata prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), in proportie de 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului, va fi una nerambursabila, fiind procent din cheltuielile eligibile ale proiectului. Banii vor fi dati esalonat pentru fiecare proiect, pe masura realizarii acestuia. Beneficiarul trebuie sa aiba o contributie proprie pentru implementarea proiectului. In cazul asociatiilor de proprietari, in cererea de finantare se va mentiona contributia formata din cota aprobata de autoritatea locala sau centrala si cota asociatiei de proprietari.

Ministerul a stabilit limite maxime de finantare, astfel ca fiecare localitate cu mai mult de 100.000 de locuitori va putea lua subventii totale de cel mult 4 milioane lei, orasele cu 50.000 pana la 100.000 de locuitori – cel mult 3 milioane lei, cele cu 20.000-50.000 de locuitori – cel mult doua milioane lei, iar cele cu 3.000-20.000 de locuitori – maximum un milion de lei. Localitatile cu mai putin de 3.000 de persoane vor putea cere subventii totale de cel mult 500.000 lei.

Proiectele vor fi evaluate de Ministerul Mediului
Ministrul Mediului a declarat ieri ca vor avea loc doua sesiuni de depunere a proiectelor la minister pentru evaluare, prima de 150 milioane lei, iar cea de-a doua de 160 milioane lei, ale caror perioade de desfasurare vor fi stabilite de seful Administratiei Fondului de Mediu.
"Proiectele vor fi evaluate in cadrul Ministerului, deoarece e clar ca banii nu vor ajunge pentru toti. In stabilirea proiectelor eligibile vor conta evaluarea cost/beneficiu si eficienta", a precizat Nemirschi.
Criteriile in functie de care se vor acorda finantarile nerambursabile de la Administratia Fondului de Mediu sunt, in ordine: cota de cofinantare, tipul sistemului de incalzire inlocuit, raportul cost-beneficiu al instalatiei si gradul de utilizare si randamentul instalatiei propuse, inclusiv gradul de radiatii solare.
Aprobarea finantarii proiectelor depuse consta in analiza si evaluarea cererii de finantare si a documentatiei depuse de catre solicitant, in conformitate cu cerintele punctuale enumerate in ghid.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 9 mai 2009

Foto: Romania libera

joi, 7 mai 2009

Criza a pus frana constructiilor

» Ritmul negativ de crestere din constructii consemnat in februarie, dupa doi ani si jumatate de cresteri succesive, a continuat si in luna martie. Volumul lucrarilor de constructii continua sa scada comparativ cu anul trecut, analistii imobiliari anticipand si pentru lunile care urmeaza o accentuare a crizei din intregul sector al constructiilor.

Volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 2,1% in luna martie, fata de luna corespunzatoare a anului precedent. Scaderile au fost inregistrate la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-7,7%), la lucrarile de reparatii capitale (-4,5%) si la lucrarile de constructii noi (-1%). Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor a scazut la cladirile nerezidentiale (-6,5%) si la constructiile ingineresti (-0,9%). S-a inregistrat insa si o crestere cu 1,8% la cladirile rezidentiale, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
"Scaderile din sectorul constructiilor sunt datorate lipsei finantarilor. Criza se manifesta evident si nu sunt semne de optimism nici pentru urmatoarele luni. Volumul de lucrari care mai exista se datoreaza faptului ca investitorii privati continua lucrarile incepute si sunt fortati sa respecte anumite termene. Iar cat priveste investitiile publice, aproape putem spune ca este un blocaj. Licitatiile se amana, nu se mai tin sau, oricum, sunt atat de putine ca nu mai conteaza.

Pana cand imprumuturile de la institutiile internationale vor fi drenate pentru anumite sectoare, firmele de constructii vor fi nevoite sa lucreze la minima rezistenta. De o buna perioada de timp investitorii au o atitudine de asteptare din cauza licitatiilor amanate sau anulate", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna martie 2009, comparativ cu luna februarie 2009, a inregistrat o crestere cu 1,7%. Pe elemente de structura au avut loc cresteri la urmatoarele componente: lucrarile de intretinere si reparatii curente (20,0%) si lucrarile de reparatii capitale (3,5%). Scadere s-a inregistrat la lucrarile de constructii noi (-1%).


Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut astfel: la cladirile nerezidentiale (-6,2%) si la cladirile rezidentiale (-0,8%).
In februarie, cand, pentru prima oara dupa 28 de luni, a fost consemnat primul ritm negativ de crestere la volumul lucrarilor de constructii, analistii au anticipat ca acest recul este indiciul accentuarii crizei din intreg sectorul de constructii.

» Concedieri
"Probleme vor aparea si in momentul cand, eventual, vor fi reluate lucrarile de constructii, poate in sapte-opt luni, poate mai devreme, e dificil de precizat in contextul actual. In prezent, din lipsa de finantare, firmele din constructii sunt nevoite sa reziste cu resurse minime. In mod cert, vor renunta si la o parte din personal. Cand vor reincepe lucrarile, va fi o problema gasirea de mana de lucru calificata", a precizat presedintele ARACO.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 8 mai 2009

Foto: Romania libera

miercuri, 6 mai 2009

Industria, in lipsa de comenzi

» Comenzile noi din industrie au scazut cu aproape 23% in primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar afacerile din industrie s-au comprimat cu peste 16%. Cele mai mari scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica si in industria bunurilor de folosinta indelungata.

In trimestrul I, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2008, comenzile noi din industrie au scazut cu 22,7%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cu exceptia industriei bunurilor de capital, care a crescut in aceasta perioada cu 2,3%, in celelalte sectoare s-au inregistrat scaderi, cele mai importante fiind consemnate in industria bunurilor intermediare (-43,8%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (-32,3%) si industria bunurilor de uz curent (-9,9%).
"Cererea mare de bunuri de folosinta indelungata din anii precedenti a fost efectul acordarii de credite cu nemiluita de catre banci. In prezent, politica de creditare este una restrictiva, nu se dau decat foarte putine credite si rezultatul este scaderea cererii la astfel de produse. Nici pentru perioada urmatoare nu va fi mai bine, comenzile pentru bunurile de folosinta indelungata s-ar putea sa mai scada", a declarat Ilie serbanescu, analist economic.

In martie 2009, comenzile noi din industrie, per total (piata interna si piata externa), au crescut in termeni nominali fata de luna precedenta cu 4,1%, iar fata de luna corespunzatoare din anul anterior au scazut cu 15,6%.
Cifra de afaceri din industrie s-a redus, in primul trimestru, cu 16,2%, comparativ cu intervalul similar de anul trecut, din cauza scaderilor din industria prelucratoare, de 16,8%, si din industria extractiva, de 6,6%, potrivit INS. In perioada mentionata, pe marile grupe industriale, scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica
(-32,9%), in industria bunurilor intermediare (-26,6%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (-23,6%) si industria bunurilor de uz curent (-6,1%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 2,5%.

In martie, fata de aceeasi luna din 2008, afacerile din industrie au scazut cu 10,6%, din cauza evolutiei descendente raportate de industria prelucratoare (-10,9%) si industria extractiva (-4,1%).
Raportat la februarie, in martie, cifra de afaceri din industrie a crescut per total cu 19,6%, sustinuta de industria prelucratoare (19,8%) si industria extractiva (15,3%). Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, respectiv industria bunurilor de capital (29,3%), industria bunurilor intermediare (22,7%), industria energetica (14,8%), industria bunurilor de uz curent (10,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (9,4%).

» Cifre de afaceri
Pe marile grupe industriale, scaderea cea mai mare a cifrei de afaceri (pentru martie 2009, comparat cu martie anul trecut) s-a inregistrat in industria energetica (-32,1%). Alte scaderi au fost in sectoare precum industria bunurilor de folosinta indelungata (-23,1%), industria bunurilor intermediare (-22,3%) si industria bunurilor de uz curent (-4,5%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 21,7%, potrivit Institutului National de Statistica.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 7 mai 2009

Foto: Romania libera