duminică, 9 august 2009

Start intarziat la Prima Casa

» La o luna de la demararea Programului "Prima Casa", Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a aprobat 237 de dosare de cereri de garantie din partea statului pentru credite de locuinta, alte cateva zeci fiind in curs de analiza. De asemenea, cateva mii de persoane au trecut pragul bancilor pentru a se interesa de program, insa numarul celor care au obtinut imprumutul este de zeci de ori mai mic.

Romulus Cristea

Programul "Prima Casa" se urneste cu greu, desi a trecut o luna de la debutul oficial, cand a fost contractat primul credit, aprobat de BRD. Lansarea programului a fost marcata oficial pe 8 iulie, cand, in prezenta prim-ministrului si a altor oficialitati, o familie formata din doi tineri casatoriti care depusesera dosarul de credit in luna iunie a semnat contractul de credit pentru un apartament de doua camere. Valoarea creditului a fost de 43.000 euro.
Intr-o prima etapa, din cele 20 de banci care isi anuntasera initial intentia de a participa la program, doar 13 au semnat prima forma a Conventiei cu Fondul de Garantare, acestea acordand credite de 2,5 milioane euro. Apoi, bancherii au observat o serie de lacune ale Conventiei cu Fondul si s-a decis sa se faca unele modificari care interesau mai putin consumatorul, avand menirea sa clarifice unele aspecte legale: verificarea asigurarii, executarea garantiei, instituirea ipotecii legale, si nu conventionale, si includerea in program a locuintelor nou-construite prin credit bancar si deja ipotecate.

La mijlocul saptamanii trecute, 17 banci din cele 19 ramase in cursa (ING Bank, nemultumita de prima forma a Conventiei de garantare, s-a retras si a anuntat ca va lansa un produs similar cu creditul "Prima Casa") semnasera noua conventie cu Fondul de Garantare, iar celelalte doua se pregateau sa semneze.
"Pana in prezent, am acordat garantii in valoare de 9,6 milioane euro pentru 236 de credite distribuite prin sapte banci", ne-a declarat Irina Constantinescu, director in cadrul FNGCIMM.
Reprezentantii bancilor, dar si cei ai agentiilor imobiliare afirma ca numarul persoanelor care sunt interesate de program este foarte mare, dar in realitate numarul contractelor incheiate este inca mic, existand asteptari pozitive pentru urmatoarea perioada.

"Ne-au intrat peste 8.000 de oameni in banca pentru credite in cadrul Programului «Prima Casa». Dintre acestia, circa 400 sunt in contact cu noi si doar 11 au gasit casa, au semnat contractul si cu noi, si cu vanzatorul. Ca individul sa ajunga la banca si sa ia creditul, trebuie sa rezolve o serie de probleme inainte, printre care si sa stabileasca locuinta pe care vrea sa o achizitioneze", a declarat presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, citat de Mediafax.
Pentru creditele prin Programul "Prima Casa", persoanele interesate vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 10 august 2009

Foto: Romania libera

2 comentarii:

Anonim spunea...

Desi am incheiat contractul si toate formalitatile cu o banca pt un credit in programul Prima casa, desi am gasit locuinta ce urmeaza a fi achizitionata si am perfectat contractul,asigurari,etc,dosarul de creditare se afla de cca.o luna la fondul de garantare al statului,fara primi vreun raspuns.
Asadar programul prima casa se misca foarte greu,cu viteza melcului,incat piere cheful proprietarului de a mai contracta cu persoane care apeleaza la programul Prima casa.
In concluzie sint foarte dezamagit de program si cred ca a fost numai campanie electorala pentru guvernanti.

Romulus Cristea spunea...

Tineti-ma la curent cu amanuntele. Din cate am observat de la 15-20 de zile de rezolvare a dosarelor s-a ajuns la 30-40 zile. Sunt curios cum se solutioneaza. Din cate am inteles nu au fost insa dosare respinse pana in prezent